Het zuidportaal van de Eusebiuskerk te Arnhem

De vier heiligen

In 2020 zijn de steigers die om de kerk heen stonden gedeeltelijk weggehaald, waardoor het gerestaureerde zuidportaal weer zichtbaar is geworden. Hier is net als aan de noordkant een glazen, uitnodigende ingang gekomen. Door de nieuwe entrees komt er een unieke doorgang dwars door het schip van de kerk.

Restauratie

Naast het zuidportaal bevinden zich vier heiligenbeelden in laat-gotische stijl. Tot na de Tweede Wereldoorlog was het er niet van gekomen om dit gedeelte te restaureren. Dit gebeurde in 1965, waarbij gepoogd werd zo nauwkeurig mogelijk het middeleeuwse werk te volgen. Doordat de beelden ernstig beschadigd waren, is de kans groot dat het portaal oorspronkelijk getooid was met een geheel andere set van heiligen.

Heiligen herkennen

Heiligen zijn vaak te herkennen aan hun attributen. Uiterst links staat Sint Maarten, aan wie de voorganger van de Eusebiuskerk was gewijd. Je kan hem herkennen aan zijn bisschopsmijter, Romeinse harnas en in zijn rechterhand het zwaard waarmee hij zijn rode mantel in tweeën sneed om een stuk aan een bedelaar te geven. Naast Sint Maarten zien we Petrus. Hij heeft in zijn rechterhand de sleutel van de hemelpoort vast.

Christoffel

Aan de andere kant van het venster staat Christoffel, ofwel Christusdrager. Hij heette eerst Reprobus. Hij wilde de heer van de wereld, ofwel de duivel, dienen. Op advies van een kluizenaar hielp hij reizigers bij het oversteken van een wild stromende rivier. Op een dag moest hij een kind de rivier over helpen, maar tijdens de oversteek werd het kind ondraaglijk zwaar. Eenmaal aan de overkant gekomen vertelde het kind hem dat hij zojuist Christus met alle zonden van de wereld had gedragen. Christus doopte Reprobus in de rivier en sindsdien was zijn naam Christoffel. Hij is te herkennen aan zijn wandelstok en een kind op zijn schouder. Hij is de belangrijkste patroonheilige van de reizigers en pelgrims en is in vrijwel elke Nederrijnse kerk te vinden.

Stefanus

Het laatste beeld, uiterst rechts, is die van diaken Stefanus. Stefanus was diepgelovig en was de eerste diaken die werd aangesteld door de apostelen om de aalmoezen eerlijk te verdelen onder de weduwen. Hij stierf door steniging nadat hij de hogepriester en de hoge raad had beschuldigd van de moord op Christus. Hij is hier te herkennen aan de kledij van de diaken, genaamd de dalmatiek, in zijn rechterhand de martelaarspalm en in zijn linkerhand een steen.


Rechten

Dewi Lenselink, CC-BY

  • Geloof

  • Streekgeschiedenis

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl