Presikhaaf Arnhem De eerste 'shopping mall' van Europa

Winkelcentrum Presikhaaf
Winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem, een overdekt winkelcentrum zoals er in Nederland honderden zijn. Of toch niet?

Toen winkelcentrum Presikhaaf in 1965 geopend werd, was dit winkelcentrum uniek in haar soort. Niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa. Het was het eerste winkelcentrum, waar je droog (onder luifels) naar etalages kon kijken. In 1987 werd het winkelcentrum volledig overdekt.

Uit Amerika

Het concept van het overdekte winkelcentrum, of shopping mall, is overgewaaid uit Amerika. De shopping mall bestaat uit een aantal winkels dat door één projectontwikkelaar is gebouwd en wordt verhuurd, ze liggen buiten het centrum en er is volop parkeergelegenheid.

Hangjongeren

Na een aantal decennia lijkt het succesvolle concept door het eigen succes te worden ingehaald. De winkelcentra hebben vaak niet genoeg parkeerruimte en de overdekte ruimte nodigt daklozen en jongeren uit om er rond te hangen. Ook voor de gemeente Arnhem is het een uitdaging: hoe kan Presikhaaf een nieuwe impuls krijgen waarmee het opnieuw aantrekkelijk wordt voor bezoekers?

Downloads

/files/verhalen_pdf/Presikhaaf_Arnhem_de_eerste_shopping_mail_van_Europa.pdf

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl