Drie decennia politiek gewelddadig activisme in Arnhem

Topverhalen van de Historische Verenigingen

Stef Ketelaar geeft in het Arnhems Historisch Tijdschrift (het periodiek van Prodesse Conamur) een overzicht van gebeurtenissen rond acht aanslagen in Arnhem in de laatste drie decennia van de twintigste eeuw. Deze aanslagen werden gepleegd vanuit politiek gemotiveerd geweld van voornamelijk linkse bewegingen. Geïnteresseerd? Lees meer in het verhaal hieronder en klik door op het volledige artikel van Stef Ketelaars!

Het rode decennium

De jaren zeventig van de twintigste eeuw worden door historici aangeduid als een links, of rood tijdvak Het was een decennium van radicale nieuwe sociale bewegingen en de bloei van socialistische en communistisch georiënteerde partijen. Het waren bijvoorbeeld (soms radicale) krakers die aandacht vroegen voor de woningnood in Nederland. Zo ook in Arnhem.

Links radicalisme in Arnhem

Maar het actiewezen voerde ook actie voor zaken die buiten Nederland plaatsvonden. In 1972 lag Philips bijvoorbeeld onder vuur, vanwege hun steun aan het kolonelsregime in Griekenland. In april 1972 ontploften bommen bij vestigingen in Rotterdam, Hilversum en Baam. Op 29 mei 1972 was de Arnhemse vestiging aan de beurt, toen bij de technische dienst van Philips aan het Kennisland in Presikhaaf een explosief afging. De schade bedroeg vijfduizend gulden en bestond uit gesneuvelde ruiten, vernielde deuren en een kapotte muur. De bom, een flesje met vloeistof, een wekker en een batterij, was van professionele makelij.

De Rode Jeugd?

De aanslagen werden niet geclaimd. Omdat de wijze van uitvoering identiek was aan vorige aanslagen, ging men er van uit dat hier dezelfde groep aan het werk was geweest. De politie vermoedde dat de Rode Jeugd, een in 1966 opgerichte maoïstische splinter-beweging, verantwoordelijk was voor deze reeks van aanslagen. Enkele leden waren actief in de actiegroep Eindhoven Griekenland. Maar de politie kon niets bewijzen, waardoor geen van de aanslagen werd opgehelderd.

In dit artikel is één aanslag van de acht besproken door Stef Ketelaar uitgelicht. Lees het volledige artikel van Stef Ketelaar '‘Dit is geen kwajongenswerk’. Over drie decennia politiek gewelddadig activisme in Arnhem' hier. En scroll hier door alle gedigitaliseerde artikelen van het Arnhems Historisch Tijdschrift.


Rechten

Samengevat door Erfgoed Gelderland, oorspronkelijk artikel door Stef Ketelaar in: Arnhems Historisch Tijdschrift; jrg. 34 (2014), nr. 3, p. 96-113.

Relevante links

- Website Prodesse Conamur

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl