Hotel Bosch in Arnhem

Symbool van krakers

Het pand dat later Hotel Bosch wordt, is in het begin een statig woonhuis aan de Apeldoornsestraat in Arnhem. Na de Tweede Wereldoorlog doet het geruime tijd dienst als hotel waarna het in de jaren zeventig leeg komt te staan en wordt opgekocht door een projectontwikkelaar.

De leegstand duurt niet lang, want in 1978 wordt het pand gekraakt door de nog jonge Nederlandse kraakbeweging. Gedreven door de woningnood en het aan de kaak willen stellen van de machtsverhoudingen neemt de beweging het pand in. Het pand wordt zelfs het knooppunt voor het Landelijk Overleg voor Kraakgroepen (LOK).

Grimmige sfeer

In de loop van de jaren wordt de verhouding tussen krakers en staat steeds grimmiger. Als de krakers niet willen vertrekken, wordt een pand met geweld ontruimd. Het kan echter ook vreedzaam, zoals in het geval van Hotel Bosch. Het kraakpand wordt uiteindelijk gelegaliseerd en de bewoners kunnen blijven. Er komt ruimte voor kunstenaars, muzikanten en theatermakers. Tegenwoordig is Hotel Bosch een restaurant.


  • Streekgeschiedenis

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Landschap

  • Arnhem e.o.

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl