De mirakelverhalen van de heilige Eusebius

Wonderen uit de vijftiende eeuw

Heiligen hadden in de Middeleeuwen een grote aantrekkingskracht op gelovigen. Zij werden gezien als bemiddelaars tussen mens en God. Vooral in moeilijke tijden bad men tot heiligen, hopend op mirakelen zoals genezing. In de tweede helft van de vijftiende eeuw werden in Arnhem de relieken van de heilige Eusebius vereerd. Deze relieken (schedel en tong) waren door pastoor Walram van Wamel in 1453 uit de benedictijnenabdij van Prüm overgebracht naar Arnhem. Maar wie was Eusebius?

De heilige Eusebius

Eusebius leefde in de tweede eeuw na Christus tijdens de regering van keizer Commodus (180-192). Samen met Pontianus, Vincentius en Peregrinus bekeerde hij vele Romeinen tot het christendom. Daarnaast gaven zij hun persoonlijke bezittingen aan de armen en verzorgden zij christelijke begrafenissen. Eusebius en zijn gezellen werden daarop gevangen genomen en gemarteld. Eusebius’ tong werd afgesneden. Faustus, een aanwezige christen, raapte de tong op, verborg hem in zijn mantel en vluchtte ermee weg. Maar zelfs vanuit de gevangenis en zonder tong bleef Eusebius het woord van Christus verkondigen en wonderen verrichtten. Dit werd keizer Commodus te veel. Eusebius werd ter dood veroordeeld. Rechter Vittellius sprak het vonnis uit en Eusebius werd om het leven gebracht met een slag van een zweep waaraan een loden kogel was gebonden. De dag waarop de heilige sterft is meestal de feestdag waarop de heilige wordt herdacht en gevierd. Voor Eusebius is dit 25 augustus.

Genezingswonderen

In een mirakelboek uit ca. 1475 vinden we de beschrijving van 32 verschillende wonderen van de heilige Eusebius. Ter illustratie een voorbeeld van een Arnhemse vrouw met een gezwel in haar been, dat erg was opgezwollen en ondragelijk veel pijn deed. Ze bidt tot Sint Eusebius en belooft haar bedevaart te doen. Kort daarna verdween haar pijn en was het wonder geschied. ‘Een vrou bynnen Arnhem quam een swellende suycte aen in hoer been, dattet soe dick wert als twee ander beenen. Daer creech sij soe grote steecten in, dattet nye lidelick en was. Doe dacht sij opten her vrient, sunte Eusebius, ende bad hem, dat hi hoer van de wee verloessen wolde, ende loefden hoer bevert. Rechtevoert wartet beter ende dat been slanck hoer alst te voeren geweest had, ende sij volbracht hoer geloeften’.

Eusebiuskerk Arnhem deelt regelmatig mirakelverhalen. Houd hiervoor de social media in de gaten!


Rechten

Dewi Lenselink , CC-BY

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl