Joden in Arnhem

Een geschiedenis

De Joodse gemeenschap in Arnhem is een van de oudste van de Noordelijke Nederlanden. Na eeuwenlange verspreiding en omzwervingen bereikte het joodse geloof aan het begin van de dertiende eeuw Arnhem waar de joden lange tijd in een dubieuze positie verkeerden.

Zij genoten weliswaar bescherming van het stadsbestuur maar mochten geen geld lenen aan christenen, waren verplicht een kenteken te dragen (een soort Davidster) en voor hen golden een groot aantal beperkende maatregelen.

Synagoge

De joodse gemeenschap groeide in de negentiende eeuw snel van ruim driehonderd naar 1200 leden en de vraag naar behuizing voor de synagogendiensten nam toe. Na een tijdelijke behuizing aan de Bentinkstraat werd uiteindelijk in 1853 aan de Pastoorstraat een nieuwe synagoge gebouwd. Lange tijd deed de synagoge dienst als gebedshuis, maar het raakte in verval. In 2001 begon een grootscheepse renovatie. Na bijna drie jaar arbeid en 2,9 miljoen euro investeringen van overheid, fondsen, bedrijven en particulieren is de synagoge weer helemaal in de oude luister hersteld.


  • Geloof

  • 1000-1500

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl