De Waal als natuurlijke en beteugelde rivier Inleiding van het thema

De overstroomde uiterwaarden bij Beuningen in 1993 © Beeldbank Rijkswaterstaat, Bart van Eyck
Al miljoenen jaren vormen de voorlopers van de Rijn en de Waal grote delen van ons land. Al die tijd komen ze uit de Alpen en de Duitse, Franse en Belgische middelgebergten ons land binnengestroomd en al die tijd hebben ze hier zand, grind en klei afgezet. Zo hebben ze niet alleen de grond onder onze voeten, maar ook ons landschap gevormd.

De vruchtbare rivierkleigronden waren al vroeg in de prehistorie aantrekkelijk om te wonen. In eerste instantie namen de bewoners de overstromingen voor lief, maar in de loop van vele eeuwen hebben ze zich tegen de overstromingen gewapend met terpen, vloedschuren, dijken en rivierkribben. Zo kreeg ook de mens steeds meer invloed op het rivierenlandschap. Deze tekst maakt deel uit van de special Verbeelding van de Waal. In dit onderdeel vertellen we over:

Lees verder: IJstijden en rivieren

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl