Anna van Vossenburg

Een vierdelig spoor

We volgen in dit vierdelige spoor Anna van Vossenburg, ook Anna Vossenburg genoemd. Een opvallende verschijning in achttiende-eeuws Arnhem. Zij werd vermoedelijk rond 1710 geboren.

Inleiding

Aan haar naam kun je zien dat zij tot het eigendom behoorde van plantage Vossenburg te Suriname. Of ze in slavernij was geboren of in vrijheid in Afrika is niet helemaal zeker. In 1727 kwam ze te wonen in Arnhem. Anna’s geschiedenis is verbonden met de Arnhemse families Brantsen en De Vree en met het buitenhuis Zijpendaal en het stadshuis de Olde Munte. Anna overleed op 22 december 1780 in Arnhem, ze was ongehuwd en woonde tot haar overlijden bij de Brantsens.(1)

Maar wie was Anna eigenlijk? Wie was haar moeder? Haar vader? En waarom was zij in Nederland, of in Arnhem om precies te zijn? Om bij die laatste vraag te beginnen - en voorlopig is dat de enige vraag waarop een concreet begin van een antwoord te vinden is - Anna komt in 1727 vanuit Suriname mee met de zussen de Vree: Hester Henriëtte de Vree en Johanna Elisabeth de Vree, dan vijftien en veertien jaar oud.

Klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2 van dit spoor van de maand, over Anna van Vossenburg. Deel 3 en 4 komen volgende maand beschikbaar!

Geïnteresseerd in meer verhalen over het slavernijverleden van Gelderland, Nederland of de wereld? Kijk dan vooral op de website van Mapping Slavery

Bronnen:

(1) Ineke Mok kwam Anna van Vossenburg op het spoor bij haar onderzoek over Quaco in 2012 dankzij Jorien Jas, curator Gelders Landschap en Kastelen. Het boek De mensen van Vossenburg en Wayampibo, twee Surinaamse plantages in de slaventijd (2019) van Bert Koene gaf veel achtergrondinformatie voor dit vierdelige spoor van de maand.

 


Rechten

Dineke Stam (IMHP) & Ineke Mok (Cultuursporen) & Else Gootjes (Erfgoed Gelderland), CC-BY-NC-SA

  • Sporen van slavernijverleden

  • 1700-1800

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl