Brantsen van de Zyp Stichting

Gelderse portretverzameling

Méér dan 350 portretten zijn ondergebracht bij de Brantsen van de Zyp Stichting. De stichting ontfermt zich over een omvangrijke collectie portretten en ook andere herinneringen aan oude Gelderse families. Op 21 februari 1951 wordt de stichting opgericht met als doel het tegen gaan van de verspreiding van portretverzamelingen van Gelderse families. Gelderland is de enige provincie met een dergelijke stichting. Het grootste deel van de collectie is te zien in de opengestelde kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Oprichting van de stichting

Het ontstaan van de stichting is te danken aan een particulier initiatief. Kunsthistoricus Adolph Staring (1890-1980) is sinds de oprichting in 1940 bestuurslid van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen; hij heeft het idee een stichting in het leven te roepen als vangnet voor de verspreiding van Gelderse portretten. Hij vindt in Alwina gravin von der Goltz-Brantsen (1894-1957) een medestander. Zij zoekt een goed onderkomen voor haar omvangrijke collectie familieportretten. Staring brengt Alwina in contact met baron van Heemstra, voorzitter van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Uit deze samenwerking is de Brantsen van de Zyp Stichting ontstaan. Al snel na de oprichting volgen diverse aanwinsten en sindsdien is de collectie gegroeid tot een van de grootste portretcollecties van ons land.

Collectie

De Brantsen van de Zyp Stichting werkt intensief samen met Geldersch Landschap & Kasteelen. Samen bezitten zij de grootste portretcollectie in het oosten van het land. De collectie bevat vooral historisch gegroeide verzamelingen van familieportretten die zijn verbonden met oude Gelderse geslachten.

De collectie beslaat meer dan vijf eeuwen portretkunst, van werken uit de 16de eeuw tot en met de 20ste eeuw. Naast portretten bevinden zich ook herinneringen zoals onderscheidingen, kwartierstaten en historische foto’s in de collectie.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl