Introdans

Artistiek hoogstaand met een maatschappelijk rol

De dansgezelschappen en hiermee de voorstellingen waren in de jaren zeventig geconcentreerd in de Randstad. Er zijn daar dan drie grote gezelschappen (het Nationaal Ballet, het Nederlands Dans Theater en, speciaal voor de jeugd, het Scapino Ballet). Hierdoor zijn er niet veel voorstellingen in het oosten van het land en moeten de afgestudeerden van de Arnhemse Dansacademie voor werk naar het westen.

Balletwerkgroep Studio L.P.

Om meer voorstellingen en werk in het oosten van het land te creëren, richten dansstudent Ton Wiggers en theaterbureau-houder Hans Focking de balletwerkgroep Studio L.P op. De inkomsten komen van balletlessen aan amateur-dansers en educatieve voorstellingen op scholen - ze krijgen geen subsidie. In de beginjaren worden de dansers per voorstelling uitbetaald, en hebben ze er bijna allemaal nog een baan naast.

Ze maken tot medio 1979 eenentwintig producties. Hiermee behalen zij succes, waardoor zij in 1979 projectsubsidie verkrijgen van de gemeente Arnhem, de provincies Gelderland en Overijssel en de Rijksoverheid. De naam wordt dan veranderd in Introdans (naar: introductie tot dans). De projectsubsidie is tijdelijk, waardoor de verdere professionalisering dreigt te stagneren. Nadat Ton Wiggers en Hans Focking dreigen het gezelschap op te heffen, wordt structurele subsidie toegekend.

Professionalisering en vernieuwing

Voor de professionele en innovatieve ontwikkeling wordt besloten te gaan werken met gastchoreografen. Inmiddels (anno augustus 2021) heeft Introdans samengewerkt met 24 gastchoreografen. Er komt artistieke erkenning. De groep ontvangt in 1984 de Prijs van de Theaterkritiek. Er wordt dan nog steeds gewerkt met een combinatie van theatervoorstellingen en educatieve activiteiten. Dit leidt echter tot overbelasting van de dansers en in 1989 wordt besloten de educatieve tak te verzelfstandigen met eigen dansers, choreografen en een artistiek leider. Met de komst van Roel Voorinholt in 2005 krijgen de educatie- en participatieactiviteiten ook steeds meer internationale erkenning en gaat men werken met internationaal bekende choreografen. De beide ensembles van Introdans treden in geheel Nederland en het buitenland op, ook met speciale gelegenheden zoals staatsbezoeken. Internationale hoogtepunten zijn een tournee door China en optredens in Londen, New York en Sint Petersburg.

De ontwikkeling van Introdans in de jaren zeventig en tachtig past bij de algemene ontwikkeling in de Arnhemse kunstwereld van die tijd. In de toneelwereld worstelde Toneelgroep Theater met het mengen van het nieuwe en het traditionele. Tegelijkertijd werd een poging gedaan om een groter publiek naar de schouwburg te trekken. Het Gelders Orkest bleef in die jaren overigens wel het standaardrepertoire trouw, terwijl Introdans de grootste vernieuwer was. Zie voor meer hierover de Canon van Arnhem

Bronnen en verder lezen:


Rechten

Olga Spekman, CC-BY-NC

  • Kunst en cultuur

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl