Porselein op huis Verwolde

Porselein uit oost en west

Zes generaties van de familie Van der Borch van Verwolde hebben op huis Verwolde gewoond en het naar hun smaak ingericht. De familie heeft een voorliefde voor bijzonder serviesgoed en porselein. Veel van het porselein dat nu op Verwolde is te zien, stamt uit bezit van deze familie. Dankzij de steun van de familie Van der Borch en hun familiestichting staat dit porselein weer op huis Verwolde te pronken.

Kleurrijk porselein

De familieleden Van der Borch hebben een voorliefde voor veelkleurig porselein. Behalve Chinees blauw verzamelen ze vooral famille rose en famille verte. De meeste stukken zijn gedecoreerd met bloemmotieven. Een 34-delig famille rose servies met een decor van bloemen en pauwen is mogelijk onderdeel geweest van de oorspronkelijke achttiende-eeuwse inventaris van huis Verwolde. Deze reeks borden past in de vroege ontwikkeling van grote serviezen in de achttiende eeuw.

Porselein uit oost en west

De stukken zijn met name afkomstig uit het Oosten. Twee Japanse botervlootjes bijvoorbeeld zijn gebaseerd op de Chinese productie. Ze behoren tot het porselein dat al van ouds op huis Verwolde aanwezig is. Een deel van het porselein is echter dichter bij huis vervaardigd. Vooral het negentiende-eeuwse servies is afkomstig uit landen als Frankrijk en Engeland.

Porselein in opdracht

Enkele serviezen zijn vervaardigd in opdracht van een lid van de familie van der Borch. Het vergulde monogram ‘vdB’ op een servies met lichtgroene rand verwijst naar de familie Van der Borch. Ook het gekroonde monogram ‘BZ’ op een wit met blauw servies verwijst naar deze familie. Het is gemaakt voor het echtpaar Van der Borch van Verwolde-van Zuylen van Nijevelt, vermoedelijk ter gelegenheid van hun huwelijk in 1879.

De porseleinen serviezen staan uitgestald op tafel, in porseleinkabinetten en vitrinekasten om te schitteren als er bezoek komt.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl