Robert Jasper van der Capellen

Patriotten en prinsgezinden 1750-1800

Robert Jasper was een vat vol tegenstellingen. Hij werd geboren op de Boedelhof in Eefde, een van de kastelen van de familie. Hij trouwde een schatrijke vrouw en hield peperdure feestmalen met andere aristocraten. Maar als 'patriot' zette hij zich af tegen de heersende klasse.

Volk van Nederland

Hij was niet de enige in zijn familie. Zijn neef en boezemvriend Joan Derk van der Capellen schreef zelfs de beroemde aanklacht aan het 'Volk van Nederland', waarin hij de regenten van die tijd corrupte fortuinzoekers noemde. Ook die neef had een connectie met Lochem, al was dat pas na zijn dood in 1784. Voor hem was namelijk een grafmonument opgericht op de Gorsselse heide, maar dat werd door woedende prinsgezinden vernield.

Vluchten

Robert Jasper nam de leiding van de patriotten over van zijn neef, maar toen in 1787 aanhangers van Oranje het pleit tijdelijk hadden gewonnen moest hij met zijn gezin naar de Oostenrijkse Nederlanden vluchten. De Het Hof van Gelderland veroordeelde hem bij verstek ter dood. Tijdens de Bataafse Republiek was van uitvoering van dat vonnis geen sprake meer.

Prinsgezinden

De meeste leden van de familie van der Capellen bevonden zich overigens in het kamp van de prinsgezinden, net als bijna alle mensen adel. Zoals bijvoorbeeld Frederik Jan Willem Robert van Heeckeren van Overlaer, die het op zijn kasteel Nettelhorst zodanig aan de stok kreeg met de patriottische dominee Langerak van Laren dat er landelijke prenten over verschenen.

Patriotten

De stadsbestuurders van Lochem daarentegen stonden grotendeels aan de kant van de patriotten. Neven Johan Hermanus en Hermannus Joachim Thomasson maakten daar geen geheim van, hoewel de eerste dat heel wat luidruchtiger deed dan zijn diplomatieke neef. Die diplomatie maakte het Hermannus Joachim mogelijk om gedurende lange tijd burgemeester van Lochem te zijn door alle politieke en bestuurlijke wisselingen van Bataafse republiek, Koninkrijk Holland, onderdeel van Frankrijk en tenslotte koninkrijk der Nederlanden heen.

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.


Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA

  • Lochem

  • Personen

  • 1700-1800

  • Lochem

  • Achterhoek

  • Grootste Gelderlanders

  • Ridders van Gelre

Relevante links

- Volk van Nederland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl