Berkelneven

Adel in Lochem ca. 1800

Kasteel Nettelhorst, waarvan slechts een ruïne en een bouwhuis bewaard zijn gebleven, werd lang bewoond door leden van de familie van Heeckeren. Andere van Heeckerens waren in de loop der eeuwen te vinden op de Lochemse kastelen Dedingsweerd, Diepenbroeck, de Cloese, Dorth, de Ehze, Groot Have, de Heest, Langen, Oolde, Overlaer en Termeulen.

Toen een aantal kasteelheren van Heeckeren zoveel havezaten bezat dat zij de meerderheid vormden in de Zutphense ridderschap werd wel gesproken van de 'Berkelneven'. Zij waren echter niet de enigen, want er zijn meer namen van adellijke geslachten die we op tal van kastelen in Lochem tegenkomen. Soms als kasteelheer, maar ook vaak bij diens echtgenote, want een van Heeckeren trouwt nu eenmaal met een van Nagell en een van Lintelo met een van Keppel.

Keppels overal

Die laatste familie is, naast de familie van Heeckeren, waarschijnlijk de in Lochem meest voorkomende, althans tot in de negentiende eeuw de laatste baron van Keppel van de Woolbeek hier vertrok. De van Keppels hebben, net als de van Heeckerens, in de loop van de tijd ongelofelijk veel kastelen bewoond. Hun bakermat - afgezien van hun naamgevend kasteel in Keppel – was hier kasteel Verwolde, maar ze waren vroeg of laat ook te vinden op Ampsen, de Cloese, den Dam, Dedingsweerd, Diepenbroeck, de Heest, Oolde, Verwolde, de Voorst, de Woolbeek.

Gorssel

In het Gorsselse deel van de gemeente was het de familie van der Capellen die vele kastelen bezat, zoals ’t Rijsselt, Boedelhof, den Dam, ’t Haveke, Klaphek. De familie van Lintelo daarentegen leverde alleen kasteelheren op de Ehze, maar des te meer kasteelvrouwen op andere kastelen. Zo was de familie van Nagell eeuwenlang honkvast op Ampsen, maar vlogen dochters van die familie uit naar tal van andere kastelen. De al uit de veertiende eeuw stammende familie van der Borch werd pas in de achttiende eeuw bewoner van Verwolde en speelde daar een belangrijke rol.

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.


Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA

Relevante links

- Vastgoedverzamelaars

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl