Huis Verwolde in beeld

Tekeningen en foto’s brengen huis, tuin en landgoed tot leven

Het statige huis Verwolde vormt meer dan twee eeuwen het centrum van een groot particulier landgoed met dezelfde naam. Zes generaties van de familie Van der Borch van Verwolde drukken hun persoonlijke stempel op dit achttiende-eeuwse huis. Diverse tekeningen en foto’s brengen huis, tuin en landgoed in beeld.

Het slot Verwolde

Het huidige huis Verwolde is in 1776 gebouwd, maar kent verschillende middeleeuwse voorgangers. Hevige strijd zorgt ervoor dat deze verdedigbare huizen niet bewaard zijn gebleven. Een geromantiseerde afbeelding van kasteel Verwolde toont hoe het slot er ongeveer uit zou hebben gezien rond 1600.

Philip Willem Schonk

Het huidige, achttiende-eeuwse huis Verwolde wordt ontworpen door de architect Philip Willem Schonk in opdracht van F.W. van der Borch. Schonck maakt een classicistisch ontwerp en voert zijn ideeën uit. Bijzondere ontwerptekeningen en plattegronden brengen het bouwproces in beeld.

Verbouwingen

Tot het eind van de negentiende eeuw wordt het huis niet ingrijpend veranderd. Er vinden kleine aanpassingen plaats zoals de vervanging van de stoep door een bordestrap. Een grote verandering vindt plaats in 1926. Dan wordt het huis aan de tijd aangepast: er verrijst een nieuwe kap, er komt een achttiende-eeuwse roedeverdeling en er wordt een toren aangebouwd. Deze toren is goed te herkennen op de afbeeldingen. Tevens wordt het huis voorzien van modern comfort zoals stromend water, telefoon en elektriciteit. De tekeningen van deze elektrische voorzieningen behoren tot de grote reeks van bouwtekeningen die uit deze tijd.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl