De drie Kieften

Herbergen en handelswegen ca. 1700

Herberg de Drie Kieften was een van de pleisterplaatsen langs de handelswegen door het huidige Lochem. De herbergen waren 's avonds en 's nachts gevuld met voerlieden, handelaars, marskramers, kwakzalvers, muzikanten en vrouwvolk.

Bekende herbergen tussen Lebbenbrugge en Deventer waren:

Herberg Plaats

De Luchte

De Witkamp

De Almense Mölle

Het Hoentjen

De Drie Kieften

De Pessink

De Roskam

Lochem

Laren

Almen

Harfsen

Joppe

Epse

Gorssel

Handelswegen

De Achterhoek wordt oost – west doorkruist door enkele zeer oude heer- en handelswegen. In de tachtigjarige oorlog verplaatsten zich hierover de legers van prins Maurits en Frederik Hendrik bij hun verovering van de steden ten oosten van de IJssel. Ten tijde van het hanzeverbond dienden ze als verbinding van de Hanzesteden Zutphen, Doesburg en Deventer met het Oostelijke achterland.

Hessen

In de Gouden Eeuw ontstond levendige handel vanuit Duitsland met Amsterdam. Duitse kooplieden uit Hessen maakten voor het vervoer van hun handelswaar (linnen, garens, aardewerk) gebruik van hun eigen wegen, omdat de plaatselijke karrensporen niet berekend waren op hun wagens met breed wielspoor. Deze hessenwegen liepen vooral over de hogere zandgronden, meestal op enige afstand van dorpen en steden. De speciale, hoog beladen hessenwagens waren vaak met zes paarden bespannen. De wagens trokken een diep spoor door de weg. Wanneer een spoor niet meer berijdbaar was, koos de vrachtrijder een nieuw spoor, waardoor de weg soms erg breed kon worden. Met hun grote leren laarzen, hoog gesloten vest met een lange rij knopen en een lange blauwe kiel er overheen en met hun breedgerande flaphoed, waren de Hessenkeerls opvallende verschijningen.

Spitholderbrug

Vanuit het Münsterland, via Neede - Geesteren, maar vooral via herberg de Lebbenbrugge bij Borculo, liep de route langs Lochem naar Deventer, terwijl er ook een aftakking naar Zutphen ging. Bij hoge waterstand was de Spitholderbrug bij Almen de enige plek om de Berkel te passeren. Ten zuiden van Deventer kon de IJssel worden overgestoken. Via knooppunt Barneveld ging de route naar Utrecht of Amersfoort. Van daaruit werden de goederen verscheept naar Amsterdam en namen de kooplieden weer een retourvracht mee. Westelijker konden immers de hessenwagens niet komen, vanwege de gesteldheid van de Hollandse veenbodem.

Herbergen

Per dag reden de wagens gemiddeld 30-35 km. Voor de veiligheid reden ze vaak in konvooi. Langs de hessenwegen waren talrijke herbergen, waar men kon overnachten. Maar de Hessenrijders dronken en aten alleen in de herbergen. Om hun kostbare vracht te beschermen, zetten ze de wagens’ avonds in het veld een grote kring en bleven daar slapen en bewaken. 

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.


Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl