Huis Zypendaal in beeld

Arnhemse buitenplaats

Huis Zypendaal is een buitenplaats uit de 18de eeuw met bijgebouwen en tuin, gebouwd voor de belangrijke regentenfamilie Brantsen. Van 1762 tot 1926 bewonen vijf generaties van deze familie het huis. Op diverse schilderijen, prenten en foto’s, gemaakt voor en door de bewoners, is het statige huis afgebeeld.

Het oude huis Zypendaal

Het huidige huis Zypendaal kent een voorloper. Dit 17de-eeuwse huis met een uitgestrekte formele tuin is in opdracht van eigenaar W. van Bayen in 1736 geschilderd. Op de twee schilderijen zijn ook de bassins en parterres te zien van het oude zomerverblijf. Vanaf 1762 wordt het huidige huis gebouwd voor H.W. Brantsen nabij de plaats van het oude huis. Een bijzondere afbeelding van dit 18de-eeuwse huis is een borduursel, oorspronkelijk onderdeel van een haardscherm.

Verbouwingsplannen

Huis Zypendaal wordt graag een ‘kasteeltje’ genoemd, maar het is een buitenplaats. Een verbouwing van het hoofdgebouw vind plaats in 1883. Er komen een eenvoudige toren aan de achterzijde en een vestibule aan de voorkant bij. De bouw van de toren geeft het huis een meer kasteelachtig karakter. Aan het eind van de 19de eeuw volgt een aanbouw waardoor de rode salon ontstaat. Die krijgt er later nog een verdieping bij.

Zypendaal vastgelegd op de lichtgevoelige plaat

Vanaf het midden van de 19de eeuw is de fotografie in opkomst en in de 20ste-eeuw is het een veel gebruikte manier om personen, gebeurtenissen en de omgeving vast te leggen. Ook de familie Brantsen maakt afbeeldingen van huis en haard in deze moderne techniek. Op diverse foto’s zijn de bewoners, hun familieleden, het interieur en het exterieur van Zypendaal afgebeeld. Er zijn onder andere twee familiealbums vol beeldmateriaal.

De schilderijen, foto’s en ook enkele prenten zijn een mooie herinnering aan het familiebezit.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl