Jan de Beijer (Aarau 1703 – Kleef 1780)

S. Jans Poort te Arnhem, 1745 door Jan de Beijer en Hendrik Spilman © Gelders Archief Markt te Zutphen, 1730-1780 door Jan de Beijer © Gelders Archief Ians Kerk te Arnem, 1742 door Jan de Beijer © Gelders Archief Markt te Arnhem 1742 door N.N. naar Jan de Beijer © Gelders Archief St. Nicolaaskerk Arnhem 1742 door N.N. naar Jan de Beijer © Gelders Archief
De in Zwitserland geboren Jan de Beijer was een begenadigd tekenaar van stads- en dorpsgezichten. Als kind verhuisde hij naar het Duitse Emmerik (Nijmegen) en raakte zo bekend met de omgeving waar hij later zoveel rond zou reizen om tekeningen te maken.

Kerken, stadspoorten en kastelen

De omvangrijke verzameling prenten en tekeningen van zijn hand tonen onder meer kerken, stadspoorten en kastelen door een groot deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, vooral in Utrecht, Holland en Gelderland.

Waardevolle documenten

De werken van De Beijer, net als dat van zijn meester Cornelis Pronck (1691-1759) en diens andere leerlingen, staan bekend als topografische tekeningen en gelden als waardevolle historische documenten. De prenten deden dan ook dienst als illustraties in boeken over Nederland, zoals het boek Gezichten voorname Hollandse Dorpen, uit het einde van de achttiende eeuw. Een van deze illustraties is ‘Gezicht op de singel van Culemborg’ (oorspronkelijk bijschrift: ‘Cingel gezigt te Cuylemburg’) waarop onder andere de St. Lansemerpoort te zien is. De Beijer maakte deze gravure samen met Jan Evert Grave (1759-1805)

Collectie provincie Gelderland

Een exemplaar van ‘Gezicht op de singel van Culemborg’ bevindt zich in de collectie van de provincie Gelderland. Daarnaast bezit de provincie enkele prenten van de St. Janspoort en de Sabelspoort in Arnhem.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl