Historische Beschryvinghe van Culemborg De Culemborgse geschiedenis volgens A.W.K. Voet van Oudheusden, 1753

Titelblad Beschrijvinge Logo historische vereniging van Culemborg
Het eerste grote overzicht van de Culemborgse geschiedenis is van A.W.K. Voet van Oudheusden. Het verschijnt in 1753 als 'Historische Beschryvinge van Culemborg'. Het boek begint bij de heren en graven van Culemborg, waarna de auteur het Culemborg van zijn eigen tijd beschrijft.

Voet brengt eind zeventiende eeuw een deel van zijn jeugd door in de Lekstad. De grandeur van het grafelijk hof, midden in de stad, maakt grote indruk. De roerige periode van het vrouwenoproer (1650), brand (1654) en het rampjaar (1672) lag bij de Culemborgers nog vers in het geheugen.

Voet wordt predikant in Ankeveen. Vaderlandse geschiedenis is zijn grote hobby. Zijn Culemborgse neef Arnold de Jouwer brengt hem op het idee een geschiedenis van Culemborg te schrijven. Vanwege zijn hoge bestuursfunctie kan Arnold hem voorzien van veel bronnenmateriaal. Ook verblijft Voet rond 1750 zelf enige tijd in de stad.

Na 250 jaar is 'Historische Beschrijvinghe van Culemborg' nog steeds een belangrijke historische bron. Ook dankt het historisch genootschap zijn naam aan de auteur.

Het boek is digitaal verkrijgbaar, ook via de site voetvanoudheusden.nl.

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl