Ontsnapt aan de dood

De oorlog in de herinneringen van Trudy Rietveld – Deel 1

De vader van Trudy Rietveld werd in 1941 gearresteerd, bij hen thuis in Arnhem. Hij werd beschuldigd van spionage, ter dood veroordeeld en ontsnapte vervolgens maar net aan zijn executie. Trudy vertelt over haar herinneringen.

Gearresteerd

'Papa had astma en was vaak ziek. Hij lag in februari ook weer eens in bed, toen er heel hard werd gebeld en er een paar Duitse soldaten de trap op stormden. Ze namen papa mee naar de gevangenis in de buurt van het station. Mama ging elke week naar hem toe om schoon goed te brengen. Hij stuurde ons kleine briefjes, die mama zuinig bewaarde en die we nog altijd hebben. Na een paar weken werd hij overgebracht naar een gevangenis in Keulen.

Onschuldig

Ik vergeet nooit die zondagmorgen, dat wij vieren bij mama in het grote bed zaten en ineens papa en opa binnenkwamen. Papa was heel erg mager geworden en hij had een kaalgeschoren hoofd. Zijn voortanden waren weg, maar hij lachte naar ons en wij sprongen uit bed en klemden ons aan hem vast. Hij was ter dood veroordeeld voor spionage, maar op de morgen, dat hij geëxecuteerd zou worden, werd hij plotseling  vrijgelaten omdat men de echte spion gevonden had. Tja, als je ook De Vries heet…

Zware terugtocht

Hij sprak een aardig mondje Duits en wist de weg naar het station in Keulen te vragen. Het lukte hem op een locomotief van een trein diezelfde dag nog in Arnhem te komen. Het was al laat in de avond en hij was te moe om nog helemaal naar de Hoogkamp te lopen. Hij liep naar onze grootouders op de Amsterdamseweg en bleef daar doodvermoeid slapen, terwijl opa naar mama fietste om haar het heuglijke nieuws te vertellen.

Mishandeling

Papa heeft ons later verteld, dat hij in die gevangenis erg is geslagen, waardoor hij zijn voortanden miste. Hij kon de nazi’s natuurlijk niets vertellen omdat hij gewoon niet gespioneerd had. Ze hadden hem ook nog hete soep over zijn borst gegooid, waar hij lelijke brandvlekken aan overhield.'

Rijnbrink, de Gelderse Bibliotheken en Erfgoed Gelderland gingen tussen maart en mei 2021 samen op zoek naar Gelderse oorlogsverhalen. Lees ook de ander oorlogsverhalen in de special 'Getuigen van de Oorlog'. Dit verhaal is gebaseerd op de herinneringen van Trudy Rietveld, lees deel 2 hier & deel 3 hier.


Rechten

Thea van der Wal & Trudy Rietveld, CC-BY-NC

  • Getuigen van de oorlog

  • Personen

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl