Herinneringen aan de laatste oorlogsfase

Canadese troepen op de Veluwe

Begin 1945 staken Canadese troepen de IJssel over en trokken richting de Veluwe. Zij kwamen ook langs boerderij Struikjesveen, Struikenveenweg 3, Klarenbeek. Daaraan hadden zowel oud-militair Lloyd als boerin Garritsen jaren later nog levendige herinneringen. Deze verschenen in de ‘Kampioen’ van mei 1995.

Besmeurd en beschoten

‘Vanuit Wilp zetten we koers richting Klarenbeek. Achter de oude Gietelse Brouwerij aan de Deventerweg ligt het Appense Bos. Oud-militair Lloyd: “Daar zijn verschrikkelijke dingen gebeurd.” We rijden om het bos heen. Bij boerderij Struikjesveen aan de Struikenveenweg roept hij: “Stop, stop! Hier ben ik onder een kogelregen naar binnen gevlucht. Ze bleven op me schieten, dwars door de deur heen.” We bellen aan en luisteren even later naar het relaas van 83-jarige boerin Garritsen: “Het bos stond helemaal in de fik. Ik zie die Canadezen nog binnenkomen. Van boven tot onder besmeurd. Ze kropen, ze huilden, ze konden niet meer!”

Lux en Sunlight

“Later, toen de Duitsers waren verdreven, ben ik m'n man om de hals gevlogen. Wat voelde ik me gelukkig. We kregen toen een paar Canadezen in huis, heel beleefde jongens. Een van hen speelde ‘God save the king’ op het harmonium en ik zong uit volle borst mee. Vlak daarna gaven ze me twee pakjes zeep: Lux voor m'n gezicht en Sunlight voor m'n kleren. Die Sunlight heb ik nooit gebruikt. Die herinnering was me meer waard dan de zeep zelf.” Ze loopt naar de kast en na enig zoeken komt de Sunlight tevoorschijn. Ze glimt over haar hele gezicht en toont Lloyd haar souvenir.

Ontroering

Hij ziet haar sprakeloos aan, haalt een speldje met de Canadese Maple Leaf uit zijn zak en bevestigt het op haar vest. Mevrouw Garritsen loopt stilletjes weg. Dan komt ze terug met een zilveren lepeltje met daarop de koningin en geeft het aan Lloyd. Die is op zijn beurt ontroerd. Met beide handen omsluit hij een van haar handen en zegt verder niets.’

Rijnbrink, de Gelderse Bibliotheken en Erfgoed Gelderland gingen samen op zoek naar Gelderse oorlogsverhalen. Dit verhaal is ingestuurd door Alice Garritsen en werd geredigeerd door Kees Huntink. Het is eerder gepubliceerd in de ‘Kampioen’ (tijdschrift van de ANWB) van mei 1995 als onderdeel van het artikel ‘In het voetspoor van een bevrijder’.


Rechten

© Alice Garritsen, CC-BY

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl