Gelderse Archeologische Kroniek 2019

Lees hier het archeologische verhaal uit jouw woonplaats

Van: 10-07-2020
De Archeologische kroniek van de Gelderse Archeologische Stichting verscheen van 2014 t/m 2018 in het Historische jaarboek voor Gelderland van de Vereniging Gelre. Sinds 2019 verschijnt de kroniek alleen digitaal op mijnGelderland. Op deze pagina zijn de verhalen van de Gelderse Archeologische Kroniek 2019 gebundeld.

Rivierenland

In Herwijnen vond eind 2019 een interessant onderzoek op het terrein van voormalig Kasteel Engelenburg plaats. Lees het hier

In Culemborg werd er onderzoek gedaan naar een bijzondere brug bij de Lekpoort. Hier te lezen!

Veluwe

De regioarcheoloog van de Stedendriehoek, H.G. Pape, leverde ook een aantal verhalen voor de kroniek van dit jaar. Lees bijvoorbeeld over het proefsleuvenonderzoek bij Hall (Brummen) of over het blootleggen van een laatmiddeleeuws erf in Epe. Ook schreef Pape over het booronderzoek bij Twello en het proefsleuvenonderzoek in Lochem.

Maarten Wispelwey, regioarcheoloog van de Noord-Veluwe schreef, ook in het kader van 75 jaar bevrijding, over de 'oorlogsarcheologie' op de Noord-Veluwe. Daarnaast schreef hij een bijdrage over de opgravingen in Putten - bij de Rimpelerweg.

Zutphen

Ook uit Zutphen twee bijdrages: eentje over het onderzoek naar aanleiding van de sanering van het Vitensterrein en eentje over opgravingen bij nieuwbouwcomplex 'Noorderhaven', waarbij o.a. resten van twee molens zijn blootgelegd.

Nijmegen

Harry van Enckevort schrijft over in de oorlogsjaren achtergehouden muntgeld. Daarnaast is er een verhaal over de gevonden Romeinse lepels bij het Kops Plateau; werden die gebruikt om te eten of om te meten? De kroniek sluit af met een overzichtelijk verhaal over de kleinere vondsten die men afgelopen jaar deed bij de Nijmeegse ArcheoHotspot


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Archeokroniek

  • Archeologie

  • Tot -3000

  • -3000-500

  • Rivierengebied

  • Veluwe

  • Achterhoek

  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl