Welkom bij Museum Nijkerk, centrum vol historie

In het Middeleeuwse Gasthuis

Nijkerk is een middeleeuws stadje in Gelderland, op de grens met Utrecht. In 1413 kreeg Nijkerk stadsrechten en werden aarden wallen en houten stadspoorten gebouwd. Stenen kogels, gevonden op de plekken van de vroegere stadspoorten, herinneren aan de vele gevechten die in en om de vest woedden.

Nijkerk is door de eeuwen heen een stadje met twee gezichten. De boerencultuur met het Veluwse karakter maakt Nijkerk tot Poort van de Veluwe. Eeuwenlang was de veemarkt van regionale betekenis. Ter herinnering hieraan wordt nog elk jaar de Boerenmaandag gevierd. De Zuiderzeecultuur is de andere belangrijke en levendige factor. De florerende verbouw van tabak zorgde voor veel voorspoed en trok andere industrieën aan, zoals een glasfabriek, een touwslagerij, een scheepswerf en handel in hout. De achttiende eeuw werd de Nijkerkse Gouden Eeuw. Rond 1800 was Nijkerk na Arnhem de tweede stad op de Veluwe. Er was een grote Joodse gemeenschap die veel aanzien had in Nederland. In de stad stonden een paar honderd tabaksschuren voor het drogen van de tabaksbladeren.

Museum

Op de locatie van het middeleeuwse Gasthuis, Venestraat 16, is Museum Nijkerk gehuisvest. In de late Middeleeuwen kregen armen, zieken, reizigers en pelgrims hier onderdak en voedsel. In dit pand was van 1593 tot 1786, ten tijde van de Nijkerkse Gouden Eeuw, de Latijnse school gevestigd. Een tijdlang vergaderden de ambtsjonkers hier, totdat het Stadhuis op de huidige locatie werd gebouwd.

Struikelstenen

Bij het buurpand, op nummer 18, liggen twee struikelstenen, voor Isaac Hammelburg en Judith Hammelburg-van der Hoeden. Struikelstenen (Stolpersteine) gedenken de slachtoffers van de nazi's. In Museum Nijkerk en op www.museumnijkerk.nl/struikelstenen is een lijst verkrijgbaar met de adressen van de struikelstenen.

Stap in het verleden

Met deze virtuele stadswandeling stapt u in het verleden van Nijkerk. Bijna dertig 'Points of Interest' laten u beelden zien uit de geschiedenis van het historische centrum. Veel plezier met het ontdekken van de foto's, audiofragmenten en filmbeelden van toen in de tijd van nu. Voor meer informatie: www.museumnijkerk.nl. De nieuwe foto's zijn gemaakt door Gerrit van de Veen, Nijkerk.


  • Route Nijkerk

  • Streekgeschiedenis

  • 1500-1600

  • Nijkerk

  • Musea

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl