Ridderhofstede De Beerencamp

Circa 1400

In de bocht van de weg naar Putten, verscholen tussen het groen, staat een prachtig huis dat vroeger een havezate was, een ridderhofstede. De Beerencamp wordt rond het jaar 1400 op een terp gebouwd en voorzien van een gracht met een toegangsbrug. Deze versterkingen zijn nodig vanwege de twisten tussen de bisschop van ‘t Sticht (Utrecht) en de hertog van Gelre (Gelderland).

De eerste eigenaren van De Beerencamp zijn leden van de familie Van Aller. Ook het adellijke geslacht Bentinck heeft het huis lang in eigendom. In 1842 wordt de helft van de havezate afgebroken. Vanaf 1925 is De Beerencamp in het bezit van de familie Van Haersma de With. Na een grondige restauratie wordt de historische buitenplaats in 2005 een rijksmonument.

De duiventil die vóór De Beerencamp staat, dateert uit circa 1850. Het houden van duiven behoort eeuwenlang, al sinds de Middeleeuwen, tot de ‘heerlijke’ rechten van de adel. De duiven worden voornamelijk gebruikt voor consumptie.

 

Leestips:

  • F.E. Wilmer en J.M. Wilmer-van Nievelt, ‘Vijf eeuwen Berencamp’, in: W.F.M. Ahoud e.a. (eds.), De Gelderse Leeuw. Jubileumboek van de Groep Gelderland van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde 1916-1991 (Zutphen: Groep Gelderland van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, 1992) 140-151.
  • George Drieënhuizen en J. Cozijnsen-Petersen, 30 pentekeningen van Nijkerk (Barneveld: Barneveldse Drukkerij en Uitgeverij, 1990).


Rechten

Museum Nijkerk, CC-BY-NC

  • Nijkerk

  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Nijkerk

  • Veluwe

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl