
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden bij de bevrijdingsacties veel woningen in Megchelen onherstelbaar verwoest. Van de puinhopen werden 71 noodwoningen gebouwd, die inmiddels allemaal verdwenen zijn.. De allerkleinste - De Moezeköttel is een aantal jaren geleden gerestaureerd en weer authentiek ingericht. Het is nu een drukbezochte klein openluchtmuseum met een bezoekerscentrum; een gewilde pleisterplaats voor wandelaars en fietsers.
De Stichting De Moezeköttel heeft ten doel deze noodwoning voor het nageslacht te behouden als herinnering aan (de gevolgen van) de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw daarna en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, in de ruimste zin des woords. Om een van de activiteiten te ondersteunen, het oprichten van een monument, heeft de stichting de werkgroep Opdat Wij Niet Vergeten (OWNV) in het leven geroepen, met de opdracht dit project te realiseren.
Het project is gebaseerd op het boek van Maarten Koudijs “Opdat Wij Niet Vergeten”. Deze titel loopt als een rode draad door het gehele project en geeft een uitgebreid beeld van deze moeilijke periode voor de bewoners van Gendringen en Wisch tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De hoofddoelstelling van het project omvat het versterken van de verbondenheid van een brede groep mensen uit verschillende generaties met elkaar en de regio, door op vernieuwende, respectvolle en structurele wijze de Achterhoekse WOII geschiedenis “levend” te houden. Door het ontwikkelen en organiseren van nieuwe, structurele activiteiten met een herdenkingsgericht- en educatief element rondom de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Achterhoek zal de binding met elkaar, de regio, haar helden en slachtoffers uit het verleden worden versterkt.