Middeleeuwse kerken

1100-1200

De kerstening door Liudger brengt met zich mee dat in het Lochemse landschap kerken verrijzen. De kerken maken deel uit van het decanaat Deventer. Middeleeuwse parochiekerken staan in Almen, Gorssel en Lochem.

De grootste kerk in de gemeente Lochem is de Grote, of Gudula Kerk in Lochem. Deze heeft vanaf 900 enkele houten voorgangers gehad, maar in de twaalfde eeuw wordt de kerk met tufsteen gebouwd.

Andere middeleeuwse kerken in de gemeente Lochem zijn de kerk van Almen (gotisch), waarvan de toren ouder is dan de kerk, en Gorssel (laat-gotisch). Verder zijn als steunpunten verschillende (niet-middeleeuwse) kapellen gebouwd.

 

Afbeeldingen

1: In de kerktoren van Almen hangen twee klokken die door de beroemdste klokkengieter uit ons land zijn gegoten: Franciscus Hemony, die met zijn broer Petrus in 1641 in Goor het eerste zuiver gestemde klokkenspel ter wereld produceerde. De klokken in Almen dateren uit 1645 en zijn gegoten in opdracht van de Erfmarkerichter tot Almen en Harfsen, Willem van Lintelo tot de Ehze.

2: Almens dorpsgezicht.

3: De Grote Kerk in Lochem heeft een voortreffelijke akoestiek en een feestelijk interieur .

4: De kerk van Gorssel is van 1448 en is nadien enkele keren verbouwd. In de bestrating van het kerkplein voor de toren zijn aan de oostzijde de fundamenten van de oudste kerk weergegeven. Aan het eind van de OORLOG EN BEZETTING (30) is de kerk door geallieerde vliegtuigen verwoest, waarbij alleen de zwaar beschadigde toren bleef staan. Toren en kerk zijn in 1946 en 1948 herbouwd.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Lochem
  • Geloof
  • 1000-1500
  • Lochem
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl