Huis de Boedelhof in Eefde

Hoofdkwartier van de Fransen

De Boedelhof wordt gesticht in de tweede helft van de veertiende eeuw. In de tachtigjarige oorlog verwoesten de Spaanse troepen de Boedelhof. Tijdens de belegering van Zutphen door Franse troepen in de zeventiende eeuw is het huis het hoofdkwartier van de hertog van Orléans.

In handen van het geslacht Yseren

Op een eerder in de veertiende eeuw verkregen grondstuk wordt Andries Yseren door Gelre in 1378 beleend met de Boedelhof. De familie Yseren bouwt het ‘steenen huis ofte spycker’, dat in 1583 door de Spanjaarden tijdens de belegering van Zutphen wordt verwoest. De familie Yseren blijft eigenaar van de grond van de Boedelhof tot de verkoop ervan in 1601 aan Gerlach van der Capellen. In 1628 staat er nog steeds geen huis op het landgoed de Boedelhof.

 

Hoofdkwartier van de Fransen

De familie Van der Capellen laat in 1638 een nieuw huis bouwen. De broer van ‘zonnekoning’ Lodewijk XIV, de hertog van Orléans, belegert in 1672 Zutphen en gebruikt de Boedelhof als hoofdkwartier. Daar wordt ook de overgave van Zutphen aan de Fransen getekend, zodat de bevolking gespaard blijft van moord en plundering. Een tekening uit 1744 laat de ingewikkelde bouwvorm van de Boedelhof zien, omgeven door een buitengracht. De familie Van der Capellen wijzigt daarna het huis nog in belangrijke mate en blijft in bezit van de Boedelhof tot verkoop in 1821.

Versplintering van het bezit

De nieuwe eigenaresse, Maria Charlotte gravin Bentinck, is tevens in bezit van huis De Voorst, dat grenst aan de Boedelhof. Ze laat alles slopen behalve een rechter vleugel die als pachtboerderij wordt ingericht. De volgende eigenaar, de familie Hesselink, laat het voorhuis ombouwen tot een kleine villa. Deze wordt apart verhuurd, ook door alle volgende eigenaren, totdat mevrouw van der Wall Bake het koopt in 1938. De grachten zijn al in het begin van de twintigste eeuw gedempt. Op het terrein van de Boedelhof worden hockeyvelden aangelegd en het huis zelf dient als clubhuis. Vanaf 2014 zijn op het terrein van de Boedelhof enkele villa’s verrezen en is het voormalige bouwhuis tot rijksmonument verklaard.

Bronnen:


Rechten

Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY

  • Oorlog

  • Landschap

  • Tachtigjarige oorlog

  • 1000-1500

  • Lochem

  • Achterhoek

  • Kastelen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl