De Staringkoepel

Koepel bij het Draafsel

Een zelf over te trekken veerpontje over de Berkel is de enige toegang tot de schilderachtige theekoepel. Vanaf de kleine verhoging waarop deze 'Staringkoepel' zich bevindt, heeft de bezoeker uitzicht over de Berkel, de bosrijke terreinen van de Velhorst en de Boekhorst. Een weelde die hij zich van Natuurmonumenten vrijelijk mag veroorloven. Thee en taartjes moet je dan wel zelf meenemen.

Al in 1377 is er sprake van een hoeve het Draafsel aan de Berkel in Klein Dochteren. Later moet die via toevoeging van een 'landsheerkamer' zijn uitgegroeid tot havezate met een hoofdgebouw en een bouwhuis (boerderij).

Familie Staring

In 1844 kwam die havezate in handen van mejuffrouw Constantia Staring, jongste dochter van de dichter Staring van de Wildenborch. Dat gebeurde in een transactie die erop gericht was het bezit van de Wildenborch in de familie Staring te kunnen houden. Bij diezelfde transactie verwierf Constantia's broer, Winand Carel Hugo, de nabijgelegen Boekhorst. Zowel het Draafsel als de Boekhorst moet op dat moment nogal vervallen zijn geweest. Winand bouwde op de Boekhorst een nieuw huis en woonde daar zelf.

Zomerverblijf

Constantia liet het hoofdgebouw van het Draafsel afbreken en van het materiaal een theekoepel bouwen. De koepel werd op een verhoging aan de rand van een beukenbos neergezet. Constantia gebruikte de koepel slechts in de zomer, want zij woonde in Den Haag. Na Constantia's dood in 1893 werd de koepel verkocht. Deze was nog wel in gebruik, maar raakte op den duur in verval. Natuurmonumenten, eigenaar van het eeuwenoude beukenbos, heeft de theekoepel in 2004 met steun van de gemeente Lochem en de provincie Gelderland in oude glorie hersteld en voor het publiek opengesteld.


Rechten

Wout Klein

  • Landschap

  • 1000-1500

  • Lochem

  • Historische verenigingen

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl