Eerste sporen van bewoning

8000 voor Chr.

Ruim 10.000 jaar geleden leven mensen in de omgeving van Groesbeek. We weten dat zeker door de vondsten in de bodem van vuurstenen pijlpunten en bijlen.

De eerste bewoners leven van de jacht en het voedsel dat ze in de natuur vinden. Ze trekken in groepjes rond en zoeken met zorg een plek uit waar ze hun kamp opslaan.

Jagers

Mannen jagen tot ver buiten het opgeslagen kamp. Vrouwen blijven in de buurt omdat ze de allerkleinsten moeten voeden. De kinderen helpen mee met het zoeken naar vruchten en het bereiden van voedsel. De mensen gaan voorzichtig om met de natuur. Ze zijn er afhankelijk van.

Boerderijtjes

Later ontstaan op de lösshellingen simpele vormen van landbouw. Met stenen bijlen wordt de begroeiing verwijderd om akkertjes aan te leggen. Vanaf die tijd woont men op een vaste plek in eenvoudige houten boerderijtjes. Sporen van nederzettingen uit de Bronstijd (2000 - 800 v. Chr.) vind je op Klein Amerika en in Breedeweg. Ook sporen van grafheuvels en grafvelden, waarin de doden werden gelegd, zijn gevonden. In de IJzertijd (800 tot 50 v. Chr.) groeit de bevolking. Meer landbouwgrond en hout zijn nodig. Het bosgebied wordt kleiner.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Archeologie
  • Tot -3000
  • Berg en Dal
  • Historische verenigingen
  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl