St. Caecilia van fanfare tot harmonie

Opgericht 1 oktober 1909

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de St.Martinuskerk in Megchelen werd de harmonie St.Caecilia uit Ulft ingehuurd om de feestelijkheden op te luisteren. Dat maakte de behoefte aan een eigen muziekvereniging duidelijk. Men besloot tot het houden van een huis-aan-huiscollecte om de benodigde muziekinstrumenten te kunnen kopen. Op 1 oktober 1909 was het dan zover: men begon met 14 aspirant-leden. Als naam werd gekozen: Fanfare St.Caecilia.

Het feest van Driekoningen op 6 januari 1910 werd voor het nieuwe muziekgezelschap de belangrijkste dag in het nog prille bestaan. Op deze dag werd namelijk het eerste concert gegeven bij gelegenheid van een toneeluitvoering. Hoewel dit eerste muzikaal optreden geen hoogstaande prestatie was, ontstond onder de inwoners van Megchelen groot enthousiasme. Al in 1912 was het peil van de fanfare dusdanig, dat het in de omgeving aandacht begon te trekken, onder andere door aangrenzende Duitse dorpen en steden.

Leger

De opgaande lijn van St.Caecilia werd wreed verstoord door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Verschillende leden werden als gevolg van de mobilisatie gedwongen om het leger in te gaan. Velen van hen maakten hiervan slim gebruik door lid te worden van de diverse militaire muziekkorpsen. Een goede leerschool dus. In 1918 keerde na de oorlog het normale leven weer terug. Er volgde een periode van groei en bloei.

Repetitiestop

De eerste problemen in verband met de Tweede Wereldoorlog deden zich al gelden in de herfst van 1939. Ook nu werden weer veel muzikanten opgeroepen voor de mobilisatie. In september 1940 werden de repetities weer hervat. In 1942 werden alle activiteiten opgeschort tot na de oorlog, omdat de vereniging geen lid wilde worden van de door de Duitse bezetters ingestelde Kulturkammer. Op zondag 3 juni 1945 klonk voor het eerst na drie jaar de muziek van fanfare St.Caecilia weer door Megchelen.

Harmonie

In 1989 werden de plannen bekend gemaakt de vereniging om te zetten van fanfare naar harmonie. De naamswijziging werd officieel doorgevoerd op 8 januari 2005.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 2009 verscheen een jubileumboek.


Rechten

Harmonie St. Caecilia Megchelen, CC-BY

  • Muziek

  • 1900-1950

  • 1800-1900

  • 1700-1800

  • Oude IJsselstreek

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl