Ontsnapping van Hugo de Groot

Met boekenkist uit Slot Loevestein

Hugo de Groot werd geboren te Delft op 10 april 1583. Al snel erkende men Hugo's talenten. Vanaf achtjarige leeftijd dichtte hij in het Latijn en op zijn elfde studeerde hij aan de universiteit van Leiden. Als zestienjarige was hij werkzaam als advocaat in Den Haag. Hij werd beroemd door zijn ontsnapping uit Slot Loevestein.

Na verwikkeld te zijn geraakt in een politiek-religieus conflict met prins Maurits werden zowel van Oldenbarneveld als Hugo de Groot gearresteerd. Van Oldenbarneveld werd in mei 1619 onthoofd. De Groot werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf in Slot Loevestein.

Ontsnapping

Regelmatig ontving Hugo de Groot een kist met boeken via zijn zuster in Gorichem. Bij aankomst werd de kist altijd door de bewakers gecontroleerd, er mochten natuurlijk alleen boeken inzitten. Nooit werd er iets verdachts gevonden en de aandacht verslapte. De vrouw van Hugo en hun dienstmeisje deelden vrijwillig de gevangenschap van Hugo. Zij genoten meer bewegingsvrijheid. De verslapte controle was hen niet ontgaan en de beide dames maakten hiervan bij het beramen van een ontsnappingsplan gebruik. Op 22 maart 1621 vluchtte De Groot in een boekenkist uit zijn gevangenis. Hij vermomde zich bij familie in Gorichem en werd als metselaar de stad uit geholpen. In oktober 1631 keerde hij naar zijn geboorteland terug en werd advocaat in Amsterdam.

Echte kist

Nu is er over de kist waarmee Hugo ontsnapte het een en ander te doen. Maar liefst drie musea claimen de enige echte kist in huis te hebben; Het Rijksmuseum in Amsterdam, Het stedelijk Museum Prinsenhof in Delft en Slot Loevestein in Poederoijen. Wie de echte kist heeft blijft een raadsel. Zeker is dat Loevestein de enige kamer heeft waar hij ooit gevangen zat.

Met dank aan Rijksmuseum, Amsterdam; Gemeentemusea Delft collectie Stedelijk Museum Het Prinsenhof en Slot Loevestein, Poederoijen.


  • Personen

  • 1600-1700

  • Zaltbommel

  • Musea

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl