Nobelprijswinnaar in Apeldoorn

Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923)

Wilhelm Conrad Röntgen is afkomstig uit het Duitse Remscheid. Als hij drie jaar is verhuizen zijn ouders naar Apeldoorn. Daar trouwt Wilhelm in 1872 met Anna Berta Ludwig in de Nieuwe Kerk aan de Loolaan (nu de Grote Kerk).

Via verschillende Duitse universiteiten werkt Wilhelm aan zijn academische loopbaan. In 1894 begint hij in het laboratorium van de Universiteit van Würzburg met stralingsexperimenten. Een jaar later ontdekt hij zo een nieuwe soort straling: de X-straling. Hiermee maakt Wilhelm op 22 december 1895 de allereerste röntgenfoto, van de hand van zijn vrouw. Dit is een van de grootste ontdekkingen in de geneeskunde. Hiervoor krijgt Wilhelm in 1901 de eerste Nobelprijs voor de natuurkunde. In 1923 sterft de wetenschapper op 77-jarige leeftijd in München. In 2001 is Röntgen uitgeroepen tot de grootste Apeldoorner aller tijden.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Kunst en cultuur

  • Personen

  • 1800-1900

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Grootste Gelderlanders

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl