Huize Welgelegen

Rusthuis voor Admiraal Van Kinsbergen

Wanneer Jan Hendrik van Kinsbergen na talrijke omzwervingen en avonturen in 1798 neerstrijkt op het landgoed Welgelegen, ligt dit nog aan de rand van het oude dorp. Van Kinsbergen is dan ook een admiraal in ruste. Dat weerhoudt hem er overigens niet van binnen de Apeldoornse gemeenschap een actieve rol op zich te nemen.

De admiraal werd op handen gedragen door de Apeldoornse bevolking, maar ook met de Franse koning Lodewijk Napoleon kon hij goed opschieten. Van diens broer, keizer Napoleon, kreeg hij de titel 'Graaf van Doggersbank'.

Ongeschonden heldendom

Na het vertrek van de Fransen blijkt ook in het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden Van Kinsbergens heldendom ongeschonden. Koning Willem I kent hem het Grootkruis van de Militaire Willemsorde toe en benoemt hem weer tot luitenant-admiraal. Admiraal Van Kinsbergen overlijdt op 22 mei 1819 op 84-jarige leeftijd. Van Kinsbergen woonde niet alleen in Huize Welgelegen. Zie ook 'De knik van freule Sweertje'.

Monument

Op 12 september 2008 werd, bij voormalige Van Kinsbergenschool op de hoek van de Nieuwstraat en de Vosselmanstraat, een monument voor Van Kinsbergen onthuld. Het bronzen beeld is gemaakt door Erzsébeth Baerveldt.

Archeologische vondsten

In 2008 werden de resten van huize Welgelegen opgegraven door de gemeentelijke archeologische dienst, samen met de Archeologische Werkgroep Apeldoorn. Meer informatie hierover vindt u als u de bijlage hieronder opent. Ook op de website archeologie-apeldoorn is hierover meer te vinden.


  • Apeldoorn

  • Personen

  • 1800-1900

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl