Brummen wordt in 794 voor het eerst in de bronnen vermeld. Langs het IJsseldal en de Veluwezoom liggen vruchtbare gronden, waarop kastelen en huizen worden gesticht. De Engelenburg is bezit van de invloedrijke familie Schimmelpenninck van der Oye uit Zutphen, die al in de vijftiende eeuw land bezit in Brummen.
Stamvader Jacob Schimmelpenninck woont in 1418 in Zutphen en vervult daar en op de Veluwe bestuurlijke functies. Leden uit zijn nageslacht doen dat eveneens in Zutphen en in het gericht en de ridderschap van de Veluwe. In 1453 trouwt Sander Schimmelpenninck met Elsabé van der Oye en noemt de familie zich voluit Schimmelpenninck van der Oye. De familie bezit dan de ‘Engelenborch’ in Brummen.
In 1589 loopt in Brummen de frontlinie tussen de Spanjaarden en de Staatse legers. De broers Jacob en Gerrit Schimmelpenninck van der Oye krijgen dan ‘sauvegarde’: borgtocht tegen plundering voor de Engelenburg. In 1624 lukt dat niet en steken de Spanjaarden het kasteel in brand. Er volgt herbouw en erfgenaam Jacob maakt het landgoed in 1641 tot Gelders leen. Alexander Schimmelpenninck van der Oye wordt burgemeester van Zutphen en vervult verschillende bestuurlijke functies, ook als schout in ’s-Hertogenbosch. Bovendien maakt hij in 1688 deel uit van een gezantschap van de Republiek naar Engeland.
Alexanders zus Johanna is via vererving de laatste bezitter van de Engelenburg uit het geslacht Schimmelpenninck van der Oye. Via huwelijken komt het landgoed in 1733 in de familie Van Heeckeren. Vanaf 1776 kent de Engelenburg verschillende eigenaren. Judith van Lennep, weduwe Van Walree en sinds 1828 bezitter, laat de Engelenborg ingrijpend verbouwen in neoclassicistische stijl met ionische zuilen in het portiek. Park en tuin worden in Engelse landschapsstijl ontworpen door H. van Lunteren. Ze vindt haar nieuwe verblijf echter te groot en laat in 1835 in de buurt Klein Engelenburg bouwen.
Het oude huis krijgt nu de naam Groot Engelenburg en komt via de Heer van Bronkhorst in bezit van het echtpaar Van Citters-Van Namen. Na de Tweede Wereldoorlog bezit de gemeente Brummen korte tijd de Engelenburg. Vanaf 1947 wordt De Twentsche Bank, later de ABN, eigenaar en gebruikt het als vakantiecentrum voor het eigen personeel. In 1988 is A. Th. de Lange eigenaar en verbouwt de Engelenburg tot hotel-restaurant. De familie Agricola koopt het complex in 2005.
Bron:
B. Boersema, CC-BY-NC