Het huis van Meester Jan Pannekoek

Molenstraat 3 in Eerbeek

De Molenstraat is een van de oudste straten van Eerbeek, die er al lag in de zeventiende eeuw. Het huis aan de Molenstraat 3 is rond 1890 gebouwd voor meester Jan Pannekoek (1852-1948), bovenmeester van de eerste school in Eerbeek.

Het huis staat op de kadastrale kaart van 1892 al ingetekend, en de letters J.P. zijn er in geschreven. Toch zijn er misschien later nog belangrijke veranderingen in het huis aangebracht. Daarop wijzen een steen onder het keukenraam en een inscriptie in een balk op zolder waar 1904 als datum wordt genoemd. Het huis is symmetrisch opgezet, met een centrale gang en gespiegelde kamers aan de voorkant. Ooit was in het achterste deel een stal voor kleinvee, zoals geiten. Je kunt dat nog zien aan het halfronde stalraampje en aan het geitenluikje in de huidige wc. De bovenverdieping werd voor een groot deel gebruikt als hooizolder.

Een moestuin en twee hulpsinterklazen

Meester Pannekoek hield van de natuur. Hij was samen met professor Weber van Huis te Eerbeek oprichter van de honing- en bijenmarkt. Meester Pannekoek tuinierde ook graag. Om zijn moestuin van water te kunnen voorzien heeft hij zelfs een sloot laten graven om de hele tuin heen. Daarop wijst nog de dubbele bomenrij die er langs is geplant. De geschiedenis herhaalt zich soms: Meester Pannekoek werd altijd als hulpsinterklaas ingezet. En ook de huidige bewoner werd een aantal jaren gevraagd om hulpsinterklaas te zijn voor de Triangel, de school van zijn dochter. Tegelijkertijd met hem werd ook de hulpsinterklaas voor De Enk geschminkt aan de eettafel. Gelukkig is de voordeur zo hoog dat de mijters er gemakkelijk onderdoor konden. In de jaren '50 en '60 van de twintigste eeuw was het huis eigendom van papierfabriek Sanders (tegenwoordig Mayr-Melnhof).

De huidige staat

De huidige bewoners hebben het huis in 1992 gekocht. Ze vielen met name voor de charmante buitenkant en de tuin. De binnenkant was echter in allerlei kleine ruimtes ingedeeld, wat erg hokkerig aandeed. In de jaren die volgden zijn belangrijke veranderingen aangebracht om meer licht en ruimte in de woning te creëren. Mooie originele details zijn de schouw in de keuken en de prachtige vloertegels in de gang bij de voordeur. In de voorkamer rechts is nog een origineel stucwerkplafond, en ook de ramen in voor- en achterkamer zijn authentiek.

Foto: Léontine van Geffen-Lamers, tekst: Marguerite Tuijn. Meer teksten en foto's vindt u op de website www.monumenten-boek.nl.


  • Streekgeschiedenis

  • 2000-nu

  • Brummen

  • Monumenten

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl