Drie zussen Carmiggelt

Zutphensestraat 12 in Brummen

De Zutphensestraat was lange tijd de doorgaande weg tussen Arnhem en Zutphen, toch was deze vroeger een stuk smaller. Waar nu de stoep loopt waren eerder nog de voortuinen van de huizen langs de straat. In 1898 is het pand op nummer 12 gebouwd, tegelijkertijd met twee andere huizen op de nummers 10 en 8, één voor elk van de drie dochters van de bouwer, aannemer Carmiggelt.

Dat het pand in 1898 - het kroningsjaar van Koningin Wilhelmina - gebouwd is, werd bevestigd door de vondst van een fles kroningschampagne met een glaasje onder de vloer. Er was ook een 'geluksformulier' bijgevoegd. Over de vroegste bewoners is verder weinig bekend. Enige tijd na de eerste bewoners woonde er een officiersvrouw wier naam het huis volgens de overlevering heeft gedragen: Huize Cornelia. De muurankers waar het naambord mee bevestigd was, zitten nog op de gevel.

Tandarts Van Donkersgoed

Het pand heeft bijna 75 jaar een tandarts gehuisvest; van ongeveer 1940 tot 2012 hebben er drie tandartsen praktijk gehouden. In 1941 heeft tandarts Van Donkersgoed een aanbouw laten maken aan de kant van de Van Vuurenstraat. De patiënten kwamen toen nog via de voordeur binnen. Tussen tandarts Van Donkersgoed en tandarts Spits heeft er nog enkele jaren een andere tandarts gezeten, die het huis huurde.

De huidige staat

Toen de huidige bewoners in 1978 met hun Volkswagenbusje uit Groningen naar Brummen kwamen, pasten hun bezittingen met gemak in het busje. Tijdens de eerste jaren vond een ware ontdekkingstocht door het huis plaats waarbij bijvoorbeeld originele schuifdeuren op zolder werden gevonden en verlaagde plafonds verwijderd werden. Inmiddels is het huis volledig gerenoveerd en opgeknapt, met behoud van zoveel mogelijk authentieke details. Op het dak is midden aan de voorkant een dakkapelletje met een spits te zien. De vleugelstukken zijn naar origineel voorbeeld ontworpen door architect Egbert Hoogenberk. De serre aan de zitkamer zorgt ervoor dat je het gevoel hebt in de prachtige tuin te zitten terwijl je toch binnen bent. Die tuin, met rechte lijnen en weelderige begroeiing, is aangelegd naar ontwerp van de bekende tuinarchitect Arend Jan van der Horst. Tandarts Spits heeft hier dertig jaar als tandarts praktijk gevoerd. Sinds 2012 zit in de voormalige praktijkruimte de kinderpsychologiepraktijk van mevrouw Spits.

Foto: Léontine van Geffen-Lamers, tekst: Marguerite Tuijn. Meer teksten en foto's vindt u op de website www.monumenten-boek.nl.


  • Personen

  • 2000-nu

  • Brummen

  • Monumenten

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl