De Wijde Landen in Brummen

Koetshuis van Spaensweerd

Aan de overkant van de Bronkhorsterweg in Brummen stond op de plaats waar nu de vijver van De Wijde Landen ligt een koetshuis met schuur van het oude Spaensweerd. Toen dat in 1812 verkocht werd, is het gedeelte aan de overkant van de weg waarschijnlijk apart verkocht.

In 1836 en in 1855 is de grond weer verkocht. In de tussentijd zijn er enige nieuwe huizen gebouwd, en is een steenfabriek opgericht in de Konijnenwaard erachter. Er waren in de negentiende eeuw wel vijftig steenfabrieken in het gebied langs de IJssel. Het huis zoals het er nu staat is vermoedelijk kort na 1855 gebouwd. In 1884 was de eigenaar P.H.A.P. Lepeltak Kieft, handelaar in thee.

Tuinontwerp

In 1909 verkocht de toenmalige eigenares het huis aan de familie Colenbrander, die Huis Reuversweerd in Cortenoever bewoonden. Deze weduwe huurde het huis van hen terug en bleef er nog zes jaar wonen. In deze periode is de tuin aangelegd. Deze vertoont in de paden, het metselwerk en de trapjes kenmerken van een ontwerp van Leonard Springer, een beroemd tuinarchitect die meerdere tuinen in de omgeving heeft ontworpen. Tot 1961 bleef het huis door vererving in bezit van de familie Colenbrander, later Van Sytzama. Waarschijnlijk is daarna de naam van het huis veranderd van Ruimzicht in De Wijde Landen. Het schijnt dat van ongeveer 1945 tot 1961 smid Barend Lieferink huurder was. Hij heeft waarschijnlijk nog op de Oude Smidse bij Voorstonden gewoond en werd later als magnetiseur of "strieker" beroemd in Brummen. Van 1975 tot 2011 was de familie Van den Driest eigenaar van De Wijde Landen. Jan van den Driest is onder meer bestuursvoorzitter van Volker Stevin geweest. Veel mensen uit Brummen kennen het huis uit deze tijd vanwege vriendschappen met een van de elf kinderen Van den Driest.

De huidige staat

In 2011 is het huis gekocht door de huidige bewoners. Zij hebben met respect voor de geschiedenis het huis gerenoveerd. Ook de tuin is grondig onder handen genomen, waarbij oude paden en zichtlijnen zijn hersteld. Gelukkig zijn er binnen in het huis veel originele details bewaard gebleven: paneeldeuren door het hele huis, gietijzeren radiatoren uit 1929, enkele originele stucplafonds, de roodmarmeren schouw in de woonkamer en de mooie houten trap met leuning.

Met dank aan: adviesbureau GMC. Foto: Léontine van Geffen-Lamers, tekst: Marguerite Tuijn. Meer teksten en foto's vindt u op de website www.monumenten-boek.nl.


  • Streekgeschiedenis

  • 2000-nu

  • Brummen

  • Monumenten

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl