Tussen Hall en Oeken lag het huis Westerborch of Westerburg. Het bestond al in de vijftiende eeuw, maar van een stichtingsdatum is niets bekend. In 1434 staat in een Gelders charter een zekere Reinhard van Westenborch en Schouwenburg vermeld. Sindsdien staat huis Westerburg op de kaart, met Reinhard als vermoedelijke eigenaar.
Een mark bestaat uit de woeste gronden binnen een buurschap. Zij die de rechten daar bezitten, beheren en gebruiken de gronden in gemeenschappelijk en ongedeeld eigendom. In de mark Oeken ligt de Havezate Westerburg. In 1495 is Derck Vonck daar de eigenaar. Rond 1580 krijgen Clara Vonck tot den Westerborch en Gooswijn van Raesfelt tot Lutkenhove een zoon, Derck.
Derck van Raesfelt is in 1646 eigenaar van de Westerburg en burgemeester van Deventer, waar hij woont. Zijn zoon Gooswijn Adolf van Raesfelt wordt eveneens eigenaar van de Westerburg als ook burgemeester van Deventer. Hij overlijdt in 1668 te Brummen, waarna zijn zoon Gooswijn Johan de nieuwe eigenaar van de Westerburg wordt. Hij is in 1676 ambtsman - en omdat hij van adel is ambtsjonker - en bestuurt het ambt van Brummen. Tien jaar later overlijdt hij. Zijn weduwe verkoopt in 1692 de Westerburg en alle onroerende goederen in het ambt Brummen en buurschap Oeken.
Adriaan Sloet wordt de nieuwe eigenaar en is in 1674 regent van Zutphen. Hij is ook burgemeester van Doesburg en Lochem, waar hij in 1723 overlijdt. Zijn zoon Wolter Herman Sloet wordt de volgende eigenaar. Hij is burgemeester van Zutphen en overlijdt daar in 1736. De familie Sloet van Westerborgh blijft de bezitter van de Westerburg die kort na 1741 in zijn geheel wordt afgebroken. In 1779 wordt een verdeling van de erfenis van Arnold Wilhelm Timen baron Sloet opgemaakt in Zuthpen. Zijn oudste zoon krijgt de Westerburg, die zonder land getaxeerd wordt op 366 gulden.
Arnold Engelen koopt van baron Sloet "de Havezate den Westerborg met zijn onderhoren onder Oeken" voor 1.350 gulden. De grond wordt in percelen verkocht en in de negentiende eeuw staat er een boerderij op de plaats van het oude huis Westerburg.
Bronnen en verder lezen:
Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY