Het jachtrecht hoorde evenals het visrecht tot de heerlijke rechten. De bezitter kon deze rechten ook verpachten en er inkomsten uithalen. Veel kasteelheren beoefenden de jacht om de tijd te verdrijven. De graven van Gelre jaagden met hun gasten op de Veluwe en hadden er verschillende jachtsloten. Coldenhove bij Eerbeek werd gesticht als een grafelijk jachtslot.
Na het ontvangen van de jachtrechten op de Veluwe bouwen de graven van Gelre rond 1300 het jachtslot Coldenhove bij Eerbeek. Karel van Gelre, aan de macht sinds 1492, probeert door de bouw van burchten en huizen de steden te dwingen mee te werken aan zijn politiek. Met dit doel doet hij ook huizen over aan vertrouwelingen of familieleden. Zo verkoopt Karel van Gelre kasteel Coldenhove aan zijn jagermeester Gerrit van Scherpenzeel, landdrost op de Veluwe. Deze legt samen met zijn zoon Willem tuinen en vijvers aan rond het kasteel. Coldenhove krijgt zo een bijzonder fraai uiterlijk. Dit maakt grote indruk op Karel van Gelre en hij ruilt in 1536 Coldenhove voor zijn verblijfplaats Rosendael.
Stadhouder-koning Willem III van Engeland en zijn echtgenote Mary Stuart kopen in 1700 het dan enigszins vervallen jachtslot Coldenhove. Het slot moet evenals paleis Het Loo een lusthof worden, waar ze op koninklijke wijze hun gasten kunnen ontvangen tijdens de jachtpartijen. Hofarchitect Daniel Marot ontwerpt voor hen een grootse lusthof, omringd door tuinen en vijvers. Helaas brandt het slot tijdens de verbouwing tot de grond toe af. Jacobus Stellingwerf maakt in 1700 een tekening van het middeleeuwse kasteel. Vermoedelijk in zijn fantasie tekent Stellingwerf een slot met een onregelmatige plattegrond en een aantal vleugels met een poorttoren. Er om heen tekent hij een gracht.
De Oranjes herbouwen Coldenhove niet, omdat Willem III in 1702 overlijdt. Ze blijven nog wel bijna honderd jaar eigenaar. In 1795 verkavelen de Oranjes Coldenhove en verkopen het gebied rond het voormalige jachtslot. In 1661 wordt er langs de Eerbeekse beek een papiermolen gebouwd. Deze papiermolen groeit uit tot het bedrijf Coldenhove Papier, dat in 1917 in Amerikaanse handen overgaat. Het jachtslot leeft in naam ook voort in het Vakantiepark Landal Coldenhove. Van het oorspronkelijke jachtslot Coldenhove zijn tijdens onderzoek in 2010 geen relevante archeologische sporen teruggevonden, ook geen resten die verband houden met de vroegere tuinaanleg.
Bronnen en verder lezen:
Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY