Kastelen Frissestein en Engelenburg

In het bezit van de familie Van Herwijnen

Het kasteelterrein van het voormalig kasteel Frissestein is buitendijks gelegen. Het wordt ook wel het 'Huis te Herwijnen' genoemd.

Het kasteel werd naar alle waarschijnlijkheid in de veertiende eeuw in opdracht van het riddergeslacht Van Herwijnen gesticht. Het was een middelgroot kasteel, met uit het water van de slotgracht oprijzende bakstenen muren. Het huis bestond uit een hoofdburcht en een voorburcht.

Ruïne

Het huis te Herwijnen is oudtijds verbouwd en "Frissesteyn" genoemd. Het slot werd in 1672 door de Fransen verwoest. Daarna is een rest van het slot bewoond gebleven tot in de negentiende eeuw. De ruïne van het kasteel is zichtbaar als twee hoogtes, ieder door ringvormige sloten omgeven. Hier en daar ligt de historische fundering als rijen bakstenen zichtbaar boven het maaiveld.

Riddergeslacht Van Herwijnen

Het kasteelterrein van voormalig kasteel Engelenburg daarentegen is binnendijks gelegen. De oorspronkelijke stoep van de dreef met boven aan de dijk een fantasiehek is gedeeltelijk nog in tact. De twee kastelen lagen 400 meter uit elkaar in de noord / zuid as, gescheiden door de Waaldijk. Engelenburg is net als Frissestein gesticht door het riddergeslacht Van Herwijnen in de laatste helft van de 14de eeuw.

Engelenburg

Kasteel Engelenburg en Frissestein bleven tot de vijftiende eeuw in het bezit van het geslacht Van Herwijnen. Engelenburg ging in de daaropvolgende eeuwen over op verschillende geslachten. Het geslacht Bierman bewoonde het als  laatste, totdat het kasteel Engelenburg in begin negentiende eeuw in verval raakte. Beide kasteelterreinen van de voormalige kastelen Frissenstein en Engelenburg zijn aangemerkt als archeologisch Rijksmonumenten.

Bron: Historische Vereniging "Den Ouden Dijk"


  • Landschap

  • 1000-1500

  • West Betuwe

  • Historische verenigingen

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl