Hofstad Wadenstein

Een oud Herwijns kasteel

Herwijnen, een eeuwenoud dorp gelegen aan de Waal tussen de steden Tiel en Gorinchem, heeft een oppervlakte van 2393 ha.

Het oudste gedeelte van het dorp is een goed voorbeeld van een dijkdorp. De bebouwing, vaak bestaand uit monumentale oude panden, is gelegen langs een deel van de Waaldijk van ongeveer vijf kilometer.

Alde hofstad

Herwijnen was een rijk dorp en kende vier kastelen. Een van die kastelen was Wadenstein dat in 1402 werd omschreven als een 'alde hofstad', of 'dat huys van Herwijnen met synen voorborcht'. Het was gelegen ten Noorden van de Waaldijk en ten Westen van de Wadensteinsesteeg.

Van den Steen

Tot midden negentiende eeuw werd het kasteel bewoond door diverse adellijke families. In de achttiende eeuw was Wadenstein in het bezit van het adellijke riddergeslacht Van den Steen. Het geslacht Van den Steen, een oud Vlaamse riddergeslacht, bekleedde vanaf 1406 vele ambten in de Verenigde Nederlanden en bezaten Hertogdommen, Graafschappen en vele heerlijkheden in het rivierengebied en ver daar buiten. In 1865 werd het kasteel bovengronds gesloopt. De toren uit de veertiende eeuw met een doorsnede van ruim zes meter met een kasteelachtige aanbouw met trapgevels bleef bewoond tot begin twintigste eeuw.

Bron: Historische Vereniging"Den Ouden Dijk"


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl