Huis Suideras bij Vierakker

Van middeleeuwse naar neo-renaissance stijl

Het goed Suideras aan de Baakse Beek wordt in het leenregister van 1326 al vermeld als bezit van Hendrik van Suderas. Een balk met vermelding van een vernieuwing van een huis in 1420 wordt gevonden in 1890 bij de afbraak van de havezate. Dit verwijst naar een eerdere bouw van huis Suideras, maar een precies jaartal ontbreekt.

Gedeeld en geleend bezit 

Dirk van Suideras krijgt in 1492 waarschijnlijk vanwege financiële problemen in de familie maar de helft van het goed Suideras in leen. De andere helft komt in handen van het geslacht Van Hackfort. Johan Goltstein koopt Suideras in 1542. Honderdtwintig jaar later wordt Jan Hendrick Swaefken in 1662 eigenaar dankzij een lening bij dr. Arnold van Eck. Het lukt hem echter niet deze lening af te lossen, zodat het goed Suideras in 1701 eigendom wordt van het echtpaar Van Eck-Ten Behm.

Van vermogend echtpaar naar een opstandeling

Echtgenote Anna ten Behm bezit al het aangrenzende goed Wissink met het huis Olde Spijker. Het echtpaar laat zowel het huis Suideras ingrijpend verbouwen als ook rond het huis een grote en formele tuin aanleggen. Dankzij de aankoop van Suideras in 1764 wordt August Robbert van Heeckeren een jaar later lid van de Ridderschap van Zutphen. Van Heeckeren leidt een ingewikkeld leven met schulden en huwelijksproblemen. Deze kleurrijke man die door vriend en vijand ‘Suideras’ wordt genoemd, verdedigt fel het bewind van de Oranjes. Hij probeert in de Bataafse tijd in 1799 in de Achterhoek tot een opstand te komen om de Oranjes terug te laten keren. Deze mislukt echter.

Verbouwing en afbraak

In het begin van de negentiende eeuw wordt het landhuis verbouwd en heeft in de breedte elf vensterassen. Na de dood van ‘Suideras’ van Heeckeren in 1811 koopt Judocus van der Heyden van Baak, ook eigenaar van kasteel Doornenburg, het huis Suideras. Huis Suideras heeft aan het einde van de negentiende eeuw zoveel gebreken dat aan de overzijde van de gracht een nieuw huis gebouwd wordt in neo-renaissance stijl. Het oorspronkelijke landhuis met mogelijke middeleeuwse resten wordt dan volledig afgebroken. Minister-president en Tweede-Kamervoorzitter Jhr. Charles Ruijs de Beerenbrouck woont tot zijn overlijden in 1936 in huis Suideras. Hij is dan getrouwd met Jkvr. Maria van der Heyden van Doornenburg, Vrouwe Van Suideras. Het huidige landhuis is in bezit van de erven van de familie Ruijs de Beerenbrouck.

Bronnen:

- Jan Vredenburg (eindred.), Kastelen in Gelderland, Uitgeverij Matrijs, Utrecht 2013, p. 172.

- Bert Koene, Oranjeman Suideras (1743-1811) - Een leven zonder toegeeflijkheid, Uitgeverij Verloren, Hilversum: 2016.

- Kastelen in Gelderland: Suideras


Rechten

Ben Boersema, Erfgoed Gelderland, CC-BY

  • Streekgeschiedenis

  • Kunst en cultuur

  • 1000-1500

  • Bronckhorst

  • Achterhoek

  • Kastelen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl