Huis de Kieftskamp

Een betrekkelijk jong landhuis

Het tegenwoordige huis de Kieftskamp of Kieftenkamp in de buurt van Vorden werd gebouwd in 1776. Hiermee is het een van de jongste landhuizen in Gelderland.

Oorspronkelijk was de Kieftskamp een zelfstandig goed. Het was in 1626 eigendom van Johan Kosman, die echter niet in staat was om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, zodat het landgoed in de handen van zijn schuldeisers kwam. Deze verkopen het binnen een jaar weer aan Gualtherus Schutten, die in 1633 eigenaar geworden was van het ernaast gelegen goed Wachelink.

Uitbreidingen

Veel plezier heeft Schutten niet aan zijn aankopen beleefd, want in 1636 komt hij te overlijden. Zijn zoon en schoondochter breiden het bezit nog uit. In 1743 verkopen ze het aan Gerrit Ravenschot, die het gekocht heeft voor belegging. Hun dochter Isabella Geertruid huwde in 1758 met Johan Hendrik Brass en tien jaar later erft zij onder meer Kieftskamp en Wachelink van haar ouders. Brass had al voor die tijd diverse stukken grond ter uitbreiding gekocht. Toen vond het echtpaar Brass-Ravenschot het kennelijk tijd om een passende behuizing op de Kieftskamp te laten zetten en in 1776 wordt het tegenwoordige huis gebouwd, waarschijnlijk naar plannen van de militaire ingenieur Jan Hubert van den Heuvel, een familielid van de opdrachtgevers.

Van familie naar familie

Brass overleed in 1792; zijn echtgenote in 1801 en hun enige zoon een jaar later. Het landgoed kwam toen in handen van de enige overgebleven dochter, Elisabeth Antonia, gehuwd met Hendrik Jan Raedt. Zij bewoonde de Kieftskamp niet, maar verhuurde het huis. Als zij in 1835 overlijdt, is geen van haar kinderen genegen om het goed uit de boedel te nemen en zo wordt besloten tot publieke verkoop. Koper van het grootste deel, met uitzondering van het Wachelink, wordt Carel Storm, die ook al de Bramel in zijn bezit had. Hij liet in 1853 de Kieftskamp na aan zijn zoon Jean Louis, die er overigens niet woonde. Hij verkocht het in 1919 aan mevrouw Van Krimpen. In 1975 verkocht de familie Van de Walbaken het landgoed aan de huidige eigenaresse, Stichting het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Het huis is verhuurd, de rest van het landgoed is vrij toegankelijk. Het terrein grenst aan die van het landgoed Vorden, eveneens in het bezit van de stichting.


Rechten

Jan Harenberg

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl