Herberg de Gouden Leeuw te Bronkhorst

Over de herbergiersfamilie Van Londen (circa 1630-1797)

In het kleine stadje Bronkhorst is veel ouds bewaard gebleven. Een van de blikvangers is herberg De Gouden Leeuw, een rijksmonument. Hier zwaaiden vanaf circa 1630 vijf generaties Van Londen de scepter. Totdat deze familie eind achttiende eeuw roemloos ten onder ging. Lees hier hoe het hen verging.

Het gebouw

Een gedeelte van de huidige herberg stamt uit begin zeventiende eeuw. Dit gaat om de zogenaamde 'burgemeesterswoning' en de naastgelegen gelagkamer. Mogelijk zijn de fundamenten ouder, maar de opbouw wordt in 1633 door een grote brand verwoest. En niet alleen de herberg: een groot deel van het stadje brandt af.

In 1666 is er weer brand in Bronkhorst, ditmaal veroorzaakt door een vuurpot in de herberg. Uit diezelfde tijd dateert ook het tegelplateau met Bijbelse taferelen dat nog steeds de vuurplaats in de gelagkamer siert. Het is goed mogelijk dat de oudst bekende herbergier, Telleman van Londen (ca. 1610-ca. 1685), deze na de brand zelf heeft laten plaatsen.

De eerste Van Londens

Telleman van Londen is niet alleen herbergier. Hij is ook nog brouwer, boer en provisor van de armenstichting en zelfs burgemeester van Bronkhorst. Mogelijk is hij niet de eerste Van Londen, want hij zou de zoon en opvolger van Bartelt van Londen kunnen zijn. Ook Bartelt bekleedde namelijk de functie van burgemeester in het stadje. Zo'n functie ging nogal eens over van vader op zoon.

Zo rond 1685 neemt dochter Willemina van Londen (overleden in 1717) de herberg over, samen met haar man Garrit Hendriks. In 1692 wordt hun zoon Telleman geboren, vernoemd naar zijn grootvader. Zijn doopinschrijving is bijzonder, want hij krijgt de achternaam van zijn moeder: 'Telleman van Londen, kind van Garrit Hendriks en Willemken van Londen'.

Net als zijn grootvader vervult ook Telleman II diverse maatschappelijke functies. Uit enkele rechtszaken kunnen we afleiden dat hij niet over zich laat lopen.

De laatste Van Londen

De kleinzoon van Telleman II wordt weer vernoemd naar zijn opa. De derde Telleman is de vijfde en laatste herbergier Van Londen. Hij trouwt met Margaretha Planten, een telg uit een vooraanstaande Doetinchemse familie. Ook zelf is hij niet onvermogend, dus er lijkt geen vuiltje aan de lucht.

Maar binnen een paar jaar valt aanmaning na aanmaning op de mat. En in 1796 wordt beslag op de herberg gelegd. De erfenis van zijn schoonouders biedt onvoldoende soelaas. In april 1797 wordt de herberg geveild en in november dat jaar overgedragen aan de nieuwe uitbaters. In 1811 sterft Telleman III op 51-jarige leeftijd te Zutphen.

Met hem eindigt het verbond tussen De Gouden Leeuw en deze tak van de Van Londens. Een verbond dat minstens anderhalve eeuw heeft bestaan.

Lees een uitgebreidere versie van dit verhaal met meer foto's op de blogspot van Alice Garritsen.


Rechten

Alice Garritsen, CC-BY-NC

  • Personen

  • 1600-1700

  • Bronckhorst

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl