Bronkhorst Het kleinste stadje van Nederland

Stadsgezicht van Bronkhorst (Bron: RCE, fotograaf: Gerard Drukker) Dit is ook een locatie bij Spannende Geschiedenis
Bronkhorst vormt met zijn oude boerderijhuisjes, de smalle keistraatjes en enkele bezienswaardigheden een prachtig, sfeervol plaatsje. Het stadje kreeg in 1482 stadsrechten maar de omvang van het stadje is nooit groter geworden dan de oude middeleeuwse kern. De mooie oude kapel is de vroegere slotkapel uit 1344.

Het is onbekend wanneer de eerste bewoners zich in Bronkhorst vestigden. Bronkhorst ligt op het grensgebied tussen rivier en zandrug. De combinatie van rivierklei en dekzand is zeer vruchtbaar en zonder ploeg bewerkbaar. Daardoor is de locatie al vroeg in de Middeleeuwen geschikt voor landbouw. Het is waarschijnlijk dat de eerste landbouwers zich er rond 600-700 na Christus vestigden.

Het kasteel

Eeuwen later besluit een Bronckhorster heer dat de plek strategisch bijzonder geschikt is om een versterkt huis te bouwen. Toen het kasteel er was, verrezen er ook woningen van  pas woningen van horigen, boeren en ambachtslieden in de buurt.

Stratenplan

Het stratenplan van Bronkhorst is in de loop der jaren weinig veranderd. De kapel vormt al eeuwen het middelpunt van de stad. De Molenstraat, Veerstraat (Veerweg) en Boterstraat bestaan nog steeds. Verdwenen zijn de Kruisstraat, Beugelbaan en Bergstraat. Het is niet precies bekend welke straten daarmee bedoeld worden. Er zijn aanwijzingen dat de Kruisstraat tegenwoordig bestaat uit de Kasteelweg, Gijsbertplein 1344 en een gedeelte van de Onderstraat. In de Middeleeuwen wordt Bronkhorst beschermd door grachten en wallen. Bronkhorst beschikte indertijd over twee poorten, de Veerpoort en de Steenpoort.

Bron: www.kleinknoevenoord.nl.Links

http://www.kleinknoevenoord.nl/uittips/buurtplaatsen/bronkhorst-kleinste-stadje-van-nederland.html

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl