Ludgerkerkje en Museum Smedekinck in Zelhem

Door geschiedenis met elkaar verbonden

Aan de Markt in Zelhem, daar waar nu de Lambertikerk staat, stond vroeger een kleine kapel met een oppervlakte van nog geen veertig vierkante meter. Hier bekeerde de missionaris Ludger rond het jaar 800 de eerste Zelhemmers tot het christendom.

Toen Zelhem in 2001 het 1200-jarig bestaan van het dorp vierde, werd naast de Lambertikerk een replica van het kapelletje van Ludger gebouwd. Vanwege de positieve reacties op dit Ludgerkerkje, dat in 2002 weer werd afgebroken, ontstond het idee om het opnieuw te bouwen op een plek waar het kon blijven staan. Een architect ontwierp, in samenwerking met twee archeologen en een vlechtwerkspecialist, een bouwplan en zo kon in 2006 in het park achter de bibliotheek een degelijk en zo natuurgetrouw mogelijk Ludgerkerkje worden gebouwd. Het werd een plek voor bezinning en culturele activiteiten. In het kerkje worden  het leven en werken van de missionaris op panelen in beeld gebracht.

Museum Smedekinck

Sinds oktober 2013 staat het Ludgerkerkje op het erf van Museum Smedekinck. Hier is het eenvoudiger het gebouwtje open te stellen voor publiek. Daarnaast herinnert zowel de geschiedenis van het museum als dat van het kerkje aan Ludger. De boerderij, waarin Museum Smedekinck is gevestigd, werd namelijk in 1341 voor het eerst genoemd als leengoed van het door Ludger in het Duitse Werden gestichte klooster.

Het Ludgerkerkje is te bekijken tijdens de openingstijden van Museum Smedekinck.


Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl