Gloednieuw pand voor Gelders Archief

Hippe opslag 45 kilometer archiefmateriaal

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet opende op 20 september 2013 het gloednieuwe gebouw van het Gelders Archief. Het nieuwe pand beschikt over een moderne publieksruimte, biedt comfortabel onderdak aan medewerkers en vrijwilligers en is een 'hippe' opslagplaats voor archieven, aldus de Gelderlander.

De nieuwe locatie van het Gelders Archief bevindt zich aan de Westervoortsedijk in Arnhem, vlak aan de Rijn. Vanuit het archiefgebouw hebben de gebruikers een grandioos uitzicht over het rivierenlandschap.

Ruimte

Bezoekers ondervinden in de publieksruimte een gevoel van ruimte, omdat de plafonnering hoog is en er veel glas is verwerkt in de binnen- en buitenwanden. Het atrium, een van de visitekaartjes, heeft zeven meter hoge wanden, waarop grote digitale presentatieschermen films en foto's tonen om het publiek te informeren en te begeesteren. In het atrium vinden bijeenkomsten, cursussen en congressen plaats. De locatie heeft ruime parkeergelegenheid en is goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Energiezuinig

Het nieuwe pand is het meest energiezuinige archiefgebouw van Nederland door de toepassing van warmtepompen, hoogwaardige isolatie en ramen van drie lagen glas. In de tien depots, waar 45 kilometer archiefmateriaal in kan, zijn zeer gevoelige branddetectoren aanwezig en is het zuurstofgehalte 4% lager dan in de buitenlucht, waardoor het risico op brand sterk is verlaagd. Het Gelders Archief beschikt ook onder meer over koude kluizen voor audiovisueel materiaal, een calamiteitendepot en een depot voor museumstukken.

Clubhuis

Het archiefgebouw is ontworpen door architect Kees Versluis (De Twee Snoeken, Den Bosch) en gebouwd onder regie van De Comme (Zaltbommel). In het nieuwe gebouw is niet alleen het Gelders Archief gehuisvest. Gelders Erfgoed verhuisde ook naar het gebouw. Daarnaast dient het gebouw als het 'clubhuis' van Erfgoed Gelderland.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl