Verborgen kasteelgeheimen

Geheime boodschappen en schatten

Verborgen berichten en opschriften: in de kastelen en de huizen van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn geheime boodschappen te vinden. De diverse kasteelbewoners, hun personeel, de gasten en ook de werklieden hebben in de loop der tijd hun sporen achtergelaten. Soms zijn deze sporen (bewust) verborgen en moet er goed worden gezocht om de boodschap te ontdekken.

Twee kanten

Foto’s, schilderijen en prenten hebben twee zijdes. Soms vertelt de achterkant van een werk nog meer dan de voorzijde. Op de achterzijde staan in enkele gevallen persoonlijke opschriften. Deze teksten zijn voor de bezoekers zelden te zien en worden onttrokken aan het oog. Een aquarel van een zeilboot heeft op de achterzijde bijvoorbeeld een persoonlijk opschrift van koningin Wilhelmina. 

Verborgen berichten

Tijdens verbouwingen en herstelwerkzaamheden aan de huizen en kastelen zijn door werklieden berichten ‘verstopt’. In de stoep van huis Verwolde is flessenpost gevonden met de namen van de ambachtsmannen die het bordes hebben aangepast en op kasteel Doorwerth is een plank aangetroffen met een waarschuwing over de afbraak van het kasteel.

Ontdekkingen van verborgen schatten

Tijdens restauraties en herstelwerkzaamheden zijn bijzondere ontdekkingen gedaan. Grachtvondsten zijn boven water gekomen, origineel behang komt tevoorschijn onder vele nieuwe lagen en (delen) van schilderijen worden onder het dakbeschot of in de stallen aangetroffen.

Deze verborgen elementen zijn nog maar enkele van de vele geheimen die de huizen en kastelen in Gelderland met zich meedragen. Wie weet wat er nog meer te vinden is in en rondom de oude gebouwen. Welke geheime boodschappen liggen nog te wachten op ontdekking? 


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl