Oogmerk: Jaap Kroneman

Gelderse kunstenaars in beeld

In 2012 is Plaatsmaken begonnen met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Bijzondere werkprocessen van kunstenaars, en gedachten die daarbij horen, worden zo vastgelegd. Op deze manier wordt de beeldende kunst op een andere, toegankelijke manier voor het voetlicht gebracht en blijft een stuk Gelders erfgoed bewaard. In dit verhaal: het werk van Jaap Kroneman.

Een recalcitrante kunstenaar is hij. Geen enkele regel of stroming is op Kroneman van toepassing. Hij doet wat hij zelf wil en zelf bedenkt, en heeft lak aan wat anderen daar van vinden. In zijn installaties, schilderijen, beelden en performances zit vaak veel humor.

Ironie in het alledaagse

Hij combineert alledaagse voorwerpen op een bijzondere, vaak ironische manier met elkaar en giet er zo nodig nog een Kroneman-sausje overheen. Bijvoorbeeld: een briefje met daarop een foto van een gestolen brommer dat de kunstenaar in de supermarkt aantrof, wordt een grote zeefdruk in verschillende kleuren. Ook maakte hij een serie gigantische zeefdrukken met tekeningen van jonge, blote meisjes. Hij maakt met zijn werk duidelijk dat de samenleving waarin wij leven echt niet zo clean is als veel mensen geloven.


  • Kunst en cultuur

  • 2000-nu

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl