Oogmerk: Roland Schimmel

Gelderse kunstenaars in beeld

In 2012 is Plaatsmaken begonnen met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Bijzondere werkprocessen van kunstenaars, en gedachten die daarbij horen, worden zo vastgelegd. Op deze manier wordt de beeldende kunst op een andere, toegankelijke manier voor het voetlicht gebracht en blijft een stuk Gelders erfgoed bewaard. In dit verhaal: het werk van Roland Schimmel.

In de schilderijen, muurschilderingen en video-animaties die Roland Schimmel (1954) de afgelopen 25 jaar heeft gemaakt, staan nabeeld en nabeeldwerking centraal.  Je weet eigenlijk niet goed wat je ziet als je naar zijn werk kijkt. Het is alsof je zit te trippen in je eigen hoofd.

Zelf 'meeschilderen'

Kunst wordt zo een sensationele fysieke belevenis. Een ware verruiming van horizonten en een expansie van het dagelijkse bewustzijn. Zelden zijn je ogen méér vehikel dan hier. Schimmel schildert vlekken, nabeelden, halo's, die resoneren op je netvlies en terugkaatsen in de tegenovergestelde kleur. Zo heeft de toeschouwer zelf, terwijl hij staat te kijken, nog een aanzienlijk aandeel in het werk. Hij 'schildert' er nog wat bij in zijn hoofd.


  • Kunst en cultuur

  • 2000-nu

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl