Geschiedenis van Historisch Museum Ede

Sinds 1924

In 1924 wordt de Vereniging Oud Ede opgericht met als doel de geschiedenis van Ede en omgeving te onderzoeken en te beschrijven. Vrijwel direct begint men ook met het verzamelen van materiële getuigenissen van dit verleden. Begin jaren dertig van de vorige eeuw start het museum in een uitstalkast in de hal van de Spaarbank voor Ede.

In 1937 koopt men de zogeheten museumboerderij aan de Driehoek, waar de inmiddels gegroeide collectie wordt ondergebracht. Museumboerderij en collectie maken tijdens de Tweede Wereldoorlog een zware tijd door, als het gebouw wordt gebruikt voor de opvang van evacués. Een deel van de collectie raakt daarbij verloren. Na deze moeilijke periode gaat de Vereniging Oud Ede onverdroten voort met het beschrijven en verzamelen.

In 1975 vestigt het museum zich in het voormalig treinstation van Ede. Na 15 jaar wordt dit gebouw grondig gerenoveerd en wordt de tentoonstelling opnieuw ingericht. De vaste expositie is geheel vernieuwd en laat de ontwikkeling van Ede zien op archeologisch, cultuurhistorisch, maatschappelijk en economisch gebied. De derde en laatste fase van de inrichting wordt in 1995 afgerond. In januari 2016 verhuist de organisatie naar Cultura aan de Molenstraat in Ede.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl